Reklama
Reklama

Przepis na japoński sernik puszysty niczym chmurka. Zrobisz go szybko z 3 składników

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast, które serwujemy zarówno na święta, jak i niedzielną kawę. Każdy z nas ma sprawdzony przepis na ten wypiek, jednak czasem warto pokusić się o upieczenie innej wersji sernika. Sprawdź recepturę pochodzącą z Japonii, dzięki której masa serowa będzie puszysta i nie opadnie.

Specjalnie dla fanów sernika przedstawiamy przepis na to ciasto, jednak w japońskiej wersji. Jego cechą charakterystyczną jest robienie go w kąpieli wodnej i pieczenie właśnie pod taką postacią. Dzięki temu uzyskujemy puszystą masę o obłędnie czekoladowym smaku. 

Składniki na japoński sernik czekoladowy. Lista jest krótka

Japoński sernik czekoladowy zrobimy jedynie z 3 składników. Co więcej, nie potrzebujemy ani mąki ziemniaczanej, ani nawet cukru. Właśnie dlatego warto zrobić go, będąc na diecie. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia japońskiego sernika czekoladowego? Oto krótka lista:

  • 120 g serka typu Philadelphia;
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 3 jajka.

Przepis na sernik w kąpieli wodnej. Receptura z Japonii

Zrobienie sernika w kąpieli wodnej przebiega w kilku etapach. Na początek należy przygotować wszystkie składniki i dwie tortownice, przy czym jedna z nich powinna być większa od drugiej. Mniejszą formę wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz zabezpieczamy ją przed przeciekaniem folią aluminiową. 

Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Potem dodajemy ją do serka i żółtek, całość dokładnie mieszając. 

W kolejnym kroku do powstałej masy czekoladowej zaczynamy stopniowo dodawać ubite białka. Wszystko ponownie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. 

Następnie przelewamy masę do mniejszej formy i wstawiamy ją do większej tortownicy. Całość zalewamy wodą. 

Zarówno jedną, jak i drugą formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy japoński sernik w 170 stopniach przez 15 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 15 minut

Na koniec wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy japoński sernik z kąpieli wodnej, odstawiając do całkowitego ostygnięcia. Możemy polać go czekoladą lub oprószyć kakao. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta