Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi
Chcesz zaskoczyć gości nietypowym ciastem? W takim razie zamiast malinowej przygotuj jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi, ponieważ połączenie słodkich owoców, kremu, galaretek, biszkoptów i bezy jest najlepsze na świecie. Dodatkowo robi się go szybko i łatwo.
Wielkimi krokami zbliża się lato. Na dworze jest coraz cieplej. O tej porze roku szczególnie dobrze smakują ciasta bez pieczenia. Są lekkie, orzeźwiające i nie wymagają rozgrzewania piekarnika. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, żeby stworzyć naprawdę pyszny deser np. jagodową chmurkę - puszystą, delikatną, pełną soczystych owoców, która aż rozpływa się w ustach.
Bazą jagodowej chmurki są biszkopty. Oprócz tego przygotowujemy puszysty krem oraz owocową galaretkę z jagodami. Całość dopełniają bezy i płatki migdałowe.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia jagodowej chmurki? Oto dokładna lista:
- 400 g świeżych lub mrożonych jagód;
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów;
- 1 opakowanie bez;
- 1 opakowanie migdałów w płatkach;
- 2 galaretki jagodowe;
- 1,5 łyżeczki żelatyny;
- 1,5 szklanki śmietany 30%;
- 700 ml gorącej wody;
- 1,5 łyżki cukru pudru;
- 1 opakowanie Śmietan-fix.
Czytaj również: W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny
Żeby zrobić jagodową chmurkę, na początek rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie i zostawiamy je do ostygnięcia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i na razie odstawiamy ją.
W kolejnym kroku na blasze układamy biszkopty. Potem ubijamy schłodzoną śmietanę ze Śmietan-fix i cukrem pudrem. Gdy powstanie gęsta piana, to wtedy dodajemy żelatynę.
Powstały krem wykładamy na biszkopty i ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylewamy na nie galaretki zmieszane z jagodami. Deser ponownie chłodzimy przez 30 minut.
Przed podaniem dekorujemy jagodową chmurkę pokruszonymi bezami i migdałami. Taka posypka doda deserowi przyjemnej chrupkości.
Zobacz też:
Wiosną zdeklasują nawet ruskie. Zrób te pierogi, póki trwa sezon
Nuggetsy bez smażenia na Dzień Dziecka. Przebiją te z maka
Moja mama robi surówkę z kapusty pekińskiej z takim dodatkiem. Znika w mgnieniu oka