Reklama
Reklama

Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi

Chcesz zaskoczyć gości nietypowym ciastem? W takim razie zamiast malinowej przygotuj jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi, ponieważ połączenie słodkich owoców, kremu, galaretek, biszkoptów i bezy jest najlepsze na świecie. Dodatkowo robi się go szybko i łatwo.

Wielkimi krokami zbliża się lato. Na dworze jest coraz cieplej. O tej porze roku szczególnie dobrze smakują ciasta bez pieczenia. Są lekkie, orzeźwiające i nie wymagają rozgrzewania piekarnika. Wystarczy kilka składników i odrobina czasu, żeby stworzyć naprawdę pyszny deser np. jagodową chmurkę - puszystą, delikatną, pełną soczystych owoców, która aż rozpływa się w ustach

Składniki na jagodową chmurkę

Bazą jagodowej chmurki są biszkopty. Oprócz tego przygotowujemy puszysty krem oraz owocową galaretkę z jagodami. Całość dopełniają bezy i płatki migdałowe. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia jagodowej chmurki? Oto dokładna lista:

  • 400 g świeżych lub mrożonych jagód;
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów;
  • 1 opakowanie bez;
  • 1 opakowanie migdałów w płatkach;
  • 2 galaretki jagodowe;
  • 1,5 łyżeczki żelatyny;
  • 1,5 szklanki śmietany 30%;
  • 700 ml gorącej wody;
  • 1,5 łyżki cukru pudru;
  • 1 opakowanie Śmietan-fix.

Czytaj również: W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny

Przepis na jagodową chmurkę

Żeby zrobić jagodową chmurkę, na początek rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie i zostawiamy je do ostygnięcia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i na razie odstawiamy ją. 

W kolejnym kroku na blasze układamy biszkopty. Potem ubijamy schłodzoną śmietanę ze Śmietan-fix i cukrem pudrem. Gdy powstanie gęsta piana, to wtedy dodajemy żelatynę. 

Powstały krem wykładamy na biszkopty i ciasto wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wylewamy na nie galaretki zmieszane z jagodami. Deser ponownie chłodzimy przez 30 minut. 

Przed podaniem dekorujemy jagodową chmurkę pokruszonymi bezami i migdałami. Taka posypka doda deserowi przyjemnej chrupkości. 

Zobacz też:

Wiosną zdeklasują nawet ruskie. Zrób te pierogi, póki trwa sezon

Nuggetsy bez smażenia na Dzień Dziecka. Przebiją te z maka

Moja mama robi surówkę z kapusty pekińskiej z takim dodatkiem. Znika w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia
Przejdź na