Reklama
Reklama

Prosty przepis na zdrową przekąskę. Kosztuje kilka złotych i smakuje całej rodzinie

Chipsy to popularne przysmaki, po które często sięgamy. Jednak istnieje o wiele zdrowsza alternatywa. Co więcej, można ją przygotować we własnym zakresie. Mowa o suszonych jabłkach, które są rewelacyjną przekąską do filmu czy serialu. Sprawdź, jak je zrobić!

Przekąski są tym elementem codziennego jadłospisu, w którym najczęściej pojawiają się niezdrowe składniki - po batoniki, chipsy czy słone orzeszki zazwyczaj sięgamy między posiłkami, gdy złapie nas "mały głód" lub zwyczajna ochota na coś smacznego. Warto jednak zastąpić je zdrowymi, naturalnymi przekąskami, które można szybko samodzielnie przygotować. 

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka to tanie i ogólnodostępne owoce, które w Polsce można kupić przez cały rok. Są niezwykle zdrowe - zawierają wiele witamin oraz cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Są źródłem m.in. witamin C i E oraz witamin z grupy B, a także magnezu, fosforu, żelaza czy wapnia. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego trawienia. 

Lekarze zalecają, by dla zachowania zdrowia włączyć jabłka do codziennej diety. Można jeść je na surowo lub po przetworzeniu.

Suszone jabłka – szybka i zdrowa przekąska, którą przygotujesz w domu

Suszone jabłka można z łatwością przygotować w domu. Do tego celu najlepiej wybrać słodkie odmiany jesienne ze zwartym miąższem. Przydadzą się również przyprawy, takie jak cynamon czy imbir. Dodadzą one jabłkom świetnego aromatu. 

Jak zabrać się za przygotowywanie suszonych jabłek? Najpierw należy obrać je ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Następnie trzeba wyłożyć je na blaszce i doprawić cynamonem lub imbirem. Warto zwrócić uwagę, by żaden plasterek nie przylegał do siebie. Piekarnik należy nagrzać do 70 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożoną plasterkami trzeba umieścić w nim na około 3 godziny. Po upływie godziny trzeba delikatnie uchylić drzwiczki, aby pozbyć się pary. Dobrze jest kontrolować stopień wysuszenia się jabłek. Dzięki temu można uniknąć ich przypalenia. 

Po ostygnięciu można już pałaszować suszone jabłka. Doskonale smakują również w herbacie lub w kompocie

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | zdrowe żywienie