Reklama
Reklama

Prosty i szybki przepis na pastę z makrelą. Nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowa

Pasta z makrelą zachwyca nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Można przygotować ją jako przystawkę na niedzielne spotkanie z rodziną lub nawet wdrożyć do codziennego jadłospisu w postaci samodzielnego dania. Sprawdź prosty i szybki przepis.

Pasta z makrelą smakuje najlepiej na bagietkach lub innym, ulubionym pieczywie. Możemy też serwować ją w formie sałatki, układając składniki warstwami. Wtedy warto podawać tak przygotowaną makrelę jako przystawkę. 

Zdrowotne właściwości makreli. Dlaczego warto jeść tę rybę?

Makrela to tłusta ryba, zawierająca duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych i białka. W swoim składzie ma minerały tj. potas, selen, magnez oraz witaminy: A, D oraz te z grupy B

Regularnie spożywana makrela obniża poziom cholesterolu. Składniki, które zawiera ta ryba, chronią organizm przed miażdżycą i chorobami serca

Pasty z makrelą nie powinny natomiast spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Makrela królewska może kumulować związki rtęci przenikające do łożyska i mleka matki. Bezpieczniejszym gatunkiem jest zatem makrela atlantycka. 

Ryba ta zawiera histaminę, która może wywołać uczulenie, mdłości i duszność. Nie zaleca się jej spożywania osobom z nietolerancją tego związku. 

Prosty i szybki przepis na pastę z makrelą

Na początek warto przygotować produkty do zrobienia pasty z makrelą. Jakich zatem składników potrzebujemy? Oto krótka lista:

  • 1 makrela;
  • 4 jajka;
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki musztardy;
  • przyprawy: sól i pieprz.

Na początek obieramy makrelę ze skóry, oddzielając mięso od ości. Rozdzielamy je w misce widelcem na mniejsze kawałki. 

Jajka gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem drobno je siekamy i dodajemy do makreli. 

Ogórki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. 

Na koniec dodajemy majonez i musztardę, całość mieszając. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski