Prosty i szybki przepis na pastę z makrelą. Nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze jest bardzo zdrowa
Pasta z makrelą zachwyca nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Można przygotować ją jako przystawkę na niedzielne spotkanie z rodziną lub nawet wdrożyć do codziennego jadłospisu w postaci samodzielnego dania. Sprawdź prosty i szybki przepis.
Pasta z makrelą smakuje najlepiej na bagietkach lub innym, ulubionym pieczywie. Możemy też serwować ją w formie sałatki, układając składniki warstwami. Wtedy warto podawać tak przygotowaną makrelę jako przystawkę.
Makrela to tłusta ryba, zawierająca duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych i białka. W swoim składzie ma minerały tj. potas, selen, magnez oraz witaminy: A, D oraz te z grupy B.
Regularnie spożywana makrela obniża poziom cholesterolu. Składniki, które zawiera ta ryba, chronią organizm przed miażdżycą i chorobami serca.
Pasty z makrelą nie powinny natomiast spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią. Makrela królewska może kumulować związki rtęci przenikające do łożyska i mleka matki. Bezpieczniejszym gatunkiem jest zatem makrela atlantycka.
Ryba ta zawiera histaminę, która może wywołać uczulenie, mdłości i duszność. Nie zaleca się jej spożywania osobom z nietolerancją tego związku.
Na początek warto przygotować produkty do zrobienia pasty z makrelą. Jakich zatem składników potrzebujemy? Oto krótka lista:
- 1 makrela;
- 4 jajka;
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone;
- 1 średnia cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki musztardy;
- przyprawy: sól i pieprz.
Na początek obieramy makrelę ze skóry, oddzielając mięso od ości. Rozdzielamy je w misce widelcem na mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem drobno je siekamy i dodajemy do makreli.
Ogórki, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do pozostałych składników.
Na koniec dodajemy majonez i musztardę, całość mieszając. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin
Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem
Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc