Reklama
Reklama

Takiej pasty z tuńczyka jeszcze nie jadłeś. Jest pyszna i banalna w przygotowaniu

Pastę z tuńczyka zazwyczaj jemy prosto z puszki, lecz mało kto wie, że można wzbogacić ją o dodatek, dzięki któremu zyska trochę chrupkości. Mowa o posiekanych migdałach, nadających wyśmienitego smaku temu smarowidłu. Sprawdź prosty przepis na pyszną pastę z tuńczyka z migdałami.

Kanapki bardzo często jemy na śniadanie lub na kolację, zazwyczaj też bierzemy je do pracy. Bywa jednak, że nie mamy pomysłu na ich ciekawe przygotowanie, odczuwamy znudzenie tradycyjnymi składnikami. Warto zatem posmarować pieczywo pastą z tuńczyka, ale we wzbogaconej wersji o migdały i inne produkty pasujące do tego smarowidła. 

Jakie składniki można dodać do pasty z tuńczyka?

Pastę z tuńczyka możemy wzbogacić chrupiącymi i zdrowymi migdałami. Pozostałe składniki są popularne i łatwo dostępne. Kupimy je w każdym sklepie, a często te produkty już mamy w swoim domu. 

Jakie składniki można dodać do pasty z tuńczyka? Oto lista niezbędna do przygotowania smarowidła:

  • tuńczyk w puszce;
  • migdały;
  • śmietankowy serek;
  • cebula;
  • musztarda;
  • przyprawy: sól i pieprz.

Warto wzbogacić pastę z tuńczyka o kolejne składniki, które jeszcze bardziej podkręcą jej smak. Możemy także modyfikować produkty i zastępować je swoimi ulubionymi dodatkami. 

Do pasty z tuńczyka możemy także dorzucić ugotowane na twardo jajka. Smak smarowidła zaostrzy przeciśnięty przez praskę czosnek lub odrobina chilli. Z kolei serek śmietankowy zastępujemy greckim z czerwoną cebulą

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Najlepsza pasta kanapkowa, którą zrobisz w 10 minut. Dodatkowy składnik nada jej wyrazistego smaku

Przepis na pastę z tuńczyka z migdałami

Przepis na pastę z tuńczyka z migdałami jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, jednak w odpowiedniej kolejności. Od czego musimy zacząć, aby uzyskać pyszne smarowidło na kanapki?

Na początek należy odsączyć tuńczyka z zalewy i przełożyć go do miseczki. Następnie rozdrabniamy rybę widelcem. Dodajemy do niej posiekane migdały oraz cebulę. Całość mieszamy.

W kolejnym kroku dodajemy serek śmietankowy i musztardę. Pastę z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszając wszystkie składniki. 

Pasta z tuńczyka z migdałami będzie idealnym smarowidłem na pieczywo. Możemy również podawać ją na krakersach lub nachosach, udekorowaną plasterkami jajek, posiekaną natką pietruszki czy szczypiorkiem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski