Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a nawet racuchy
Karnawał trwa, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Obecnie królują pączki, faworki i racuchy, jednak mało kto pamięta o innych słodkościach, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o delikatnych, chrupiących rurkach z puszystym niczym chmurka kremem. Sprawdź banalnie prosty przepis. Na pewno poradzisz sobie z nim.
Zapomnij o pączkach, faworkach, a nawet racuchach. Zastąp je o wiele lepszą słodkością, czyli rurkami z kremem. W cukierni mogliśmy znaleźć takie robione z parzonego albo waflowego ciasta, jednak warto wykorzystać to francuskie, dzięki któremu przygotujemy te małe wypieki w mgnieniu oka.
Nie obejdzie się również bez ulubionego kremu. W naszym przypadku będzie to śmietankowe nadzienie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć budyniu.
Do zrobienia rurek z kremem potrzebujemy jedynie 4 składników. W tym przepisie dodajemy też opcjonalne produkty. Bardzo możliwe, że masz już je w swoim domu, także obejdzie się bez wizyty w sklepie.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rurek z kremem? Oto dokładna lista:
- 1 arkusz ciasta francuskiego;
- 250 ml śmietany kremówki 36 proc.;
- 250 ml serka mascarpone;
- 4 łyżki cukru pudru;
- opcjonalnie: 1 jajko i 5 kropelek ekstraktu waniliowego.
Przed przygotowywaniem słodkości należy wyjąć z lodówki arkusz ciasta francuskiego. Musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli tego nie zrobimy, to może pękać. Z kolei śmietana kremówka 36 proc. i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Żeby zrobić rurki z kremem, na początek rozprostowujemy ciasto francuskie na stolnicy i tniemy je na równe paski o szerokości około 3 cm. Następnie nawijamy je na specjalnie foremki do tego wypieku.
Jeśli ich nie mamy, to możemy owinąć widelec papierem do pieczenia i dopiero wtedy zacząć nawijać ciasto. Inną metodą jest owinięcie ciastem tub zrobionych z foli aluminiowej posmarowanej olejem.
Tak przygotowane rurki możemy dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem. Potem pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
W trakcie pieczenia przygotowujemy kremowe nadzienie. W tym celu miksujemy w naczyniu śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i opcjonalnie z ekstraktem waniliowym. Musi powstać puszysty krem. Na koniec przekładamy go do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
Rurki po upieczeniu wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec nadziewamy je kremem. Polecamy oprószyć cukrem pudrem te małe wypieki.
Zobacz też:
To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni
Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm
Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi