Reklama
Reklama

Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a nawet racuchy

Karnawał trwa, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Obecnie królują pączki, faworki i racuchy, jednak mało kto pamięta o innych słodkościach, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o delikatnych, chrupiących rurkach z puszystym niczym chmurka kremem. Sprawdź banalnie prosty przepis. Na pewno poradzisz sobie z nim.

Zapomnij o pączkach, faworkach, a nawet racuchach. Zastąp je o wiele lepszą słodkością, czyli rurkami z kremem. W cukierni mogliśmy znaleźć takie robione z parzonego albo waflowego ciasta, jednak warto wykorzystać to francuskie, dzięki któremu przygotujemy te małe wypieki w mgnieniu oka. 

Nie obejdzie się również bez ulubionego kremu. W naszym przypadku będzie to śmietankowe nadzienie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć budyniu. 

Składniki na rurki z kremem

Do zrobienia rurek z kremem potrzebujemy jedynie 4 składników. W tym przepisie dodajemy też opcjonalne produkty. Bardzo możliwe, że masz już je w swoim domu, także obejdzie się bez wizyty w sklepie

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rurek z kremem? Oto dokładna lista:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego;
  • 250 ml śmietany kremówki 36 proc.;
  • 250 ml serka mascarpone;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • opcjonalnie: 1 jajko i 5 kropelek ekstraktu waniliowego. 

Przed przygotowywaniem słodkości należy wyjąć z lodówki arkusz ciasta francuskiego. Musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli tego nie zrobimy, to może pękać. Z kolei śmietana kremówka 36 proc. i serek mascarpone powinny być schłodzone

Prosty przepis na rurki z kremem

Żeby zrobić rurki z kremem, na początek rozprostowujemy ciasto francuskie na stolnicy i tniemy je na równe paski o szerokości około 3 cm. Następnie nawijamy je na specjalnie foremki do tego wypieku

Jeśli ich nie mamy, to możemy owinąć widelec papierem do pieczenia i dopiero wtedy zacząć nawijać ciasto. Inną metodą jest owinięcie ciastem tub zrobionych z foli aluminiowej posmarowanej olejem

Tak przygotowane rurki możemy dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem. Potem pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza

W trakcie pieczenia przygotowujemy kremowe nadzienie. W tym celu miksujemy w naczyniu śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i opcjonalnie z ekstraktem waniliowym. Musi powstać puszysty krem. Na koniec przekładamy go do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki. 

Rurki po upieczeniu wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec nadziewamy je kremem. Polecamy oprószyć cukrem pudrem te małe wypieki. 

Zobacz też:

​To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni

Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm

Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy