Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a nawet racuchy
Karnawał trwa, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Obecnie królują pączki, faworki i racuchy, jednak mało kto pamięta o innych słodkościach, którymi zajadaliśmy się w dzieciństwie. Mowa o delikatnych, chrupiących rurkach z puszystym niczym chmurka kremem. Sprawdź banalnie prosty przepis. Na pewno poradzisz sobie z nim.
Zapomnij o pączkach, faworkach, a nawet racuchach. Zastąp je o wiele lepszą słodkością, czyli rurkami z kremem. W cukierni mogliśmy znaleźć takie robione z parzonego albo waflowego ciasta, jednak warto wykorzystać to francuskie, dzięki któremu przygotujemy te małe wypieki w mgnieniu oka.
Nie obejdzie się również bez ulubionego kremu. W naszym przypadku będzie to śmietankowe nadzienie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć budyniu.
Do zrobienia rurek z kremem potrzebujemy jedynie 4 składników. W tym przepisie dodajemy też opcjonalne produkty. Bardzo możliwe, że masz już je w swoim domu, także obejdzie się bez wizyty w sklepie.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rurek z kremem? Oto dokładna lista:
- 1 arkusz ciasta francuskiego;
- 250 ml śmietany kremówki 36 proc.;
- 250 ml serka mascarpone;
- 4 łyżki cukru pudru;
- opcjonalnie: 1 jajko i 5 kropelek ekstraktu waniliowego.
Przed przygotowywaniem słodkości należy wyjąć z lodówki arkusz ciasta francuskiego. Musi mieć temperaturę pokojową. Jeśli tego nie zrobimy, to może pękać. Z kolei śmietana kremówka 36 proc. i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Żeby zrobić rurki z kremem, na początek rozprostowujemy ciasto francuskie na stolnicy i tniemy je na równe paski o szerokości około 3 cm. Następnie nawijamy je na specjalnie foremki do tego wypieku.
Jeśli ich nie mamy, to możemy owinąć widelec papierem do pieczenia i dopiero wtedy zacząć nawijać ciasto. Inną metodą jest owinięcie ciastem tub zrobionych z foli aluminiowej posmarowanej olejem.
Tak przygotowane rurki możemy dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem. Potem pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza.
W trakcie pieczenia przygotowujemy kremowe nadzienie. W tym celu miksujemy w naczyniu śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i opcjonalnie z ekstraktem waniliowym. Musi powstać puszysty krem. Na koniec przekładamy go do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
Rurki po upieczeniu wyjmujemy z foremek i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec nadziewamy je kremem. Polecamy oprószyć cukrem pudrem te małe wypieki.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz