Połącz jogurt z ananasem, a mięso będzie obłędne. Idealna marynata, gdy teść stoi pod drzwiami
Dla większości osób podstawą udanego grillowania jest mięso. Jednak nie wystarczy kupić dobrego kawałka karkówki i wrzucić go na ruszt. Niezwykle ważna jest także marynata, w której ją umieścimy. Ten pomysł jest nie tylko szybki, ale także niezwykle smaczny. Poznaj przepis na marynatę do mięsa na grilla z ananasem.
Ten przepis jest idealny, gdy w ciepłe popołudnie przed drzwiami staje teść, a my zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować, chociażby karkówkę, przed wrzuceniem na ruszt. Do przygotowania marynaty do mięsa na grilla z ananasem będziesz potrzebować:
- ½ ananasa,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 gałązki mięty,
- 350 g jogurtu naturalnego.
Taka ilość starczy na około kilogram mięsa. Może to być oczywiście klasyka, czyli karkówka wieprzowa, ale świetnie sprawdzą się także żeberka oraz mięso z kurczaka — skrzydełka, nogi czy pierś. Przed grillowaniem możemy także marynować ryby lub owoce morza, a nawet... kaczkę.
Sprawdź również: Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Do miski dodaj całe opakowanie jogurtu naturalnego (około 350 g). Dorzuć zblendowaną połówkę ananasa — możesz go także zastąpić papają. Wyciśnij sok z limonki i wlej do reszty składników. Porwij listki z dwóch gałązek mięty, dopraw solą oraz pieprzem.
Marynatę wymieszaj, dokładnie wmasuj ją w mięso, miskę zakryj folią spożywczą i odstaw na dwie godziny. Żeby jogurt naturalny, ananas i limonka mogły zmiękczyć mięso, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gotowe!
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków