Połącz jogurt z ananasem, a mięso będzie obłędne. Idealna marynata, gdy teść stoi pod drzwiami
Dla większości osób podstawą udanego grillowania jest mięso. Jednak nie wystarczy kupić dobrego kawałka karkówki i wrzucić go na ruszt. Niezwykle ważna jest także marynata, w której ją umieścimy. Ten pomysł jest nie tylko szybki, ale także niezwykle smaczny. Poznaj przepis na marynatę do mięsa na grilla z ananasem.
Ten przepis jest idealny, gdy w ciepłe popołudnie przed drzwiami staje teść, a my zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować, chociażby karkówkę, przed wrzuceniem na ruszt. Do przygotowania marynaty do mięsa na grilla z ananasem będziesz potrzebować:
- ½ ananasa,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 gałązki mięty,
- 350 g jogurtu naturalnego.
Taka ilość starczy na około kilogram mięsa. Może to być oczywiście klasyka, czyli karkówka wieprzowa, ale świetnie sprawdzą się także żeberka oraz mięso z kurczaka — skrzydełka, nogi czy pierś. Przed grillowaniem możemy także marynować ryby lub owoce morza, a nawet... kaczkę.
Sprawdź również: Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Do miski dodaj całe opakowanie jogurtu naturalnego (około 350 g). Dorzuć zblendowaną połówkę ananasa — możesz go także zastąpić papają. Wyciśnij sok z limonki i wlej do reszty składników. Porwij listki z dwóch gałązek mięty, dopraw solą oraz pieprzem.
Marynatę wymieszaj, dokładnie wmasuj ją w mięso, miskę zakryj folią spożywczą i odstaw na dwie godziny. Żeby jogurt naturalny, ananas i limonka mogły zmiękczyć mięso, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gotowe!
Zobacz też:
Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku
Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki