Pokrój jabłka i zalej je masą. Tak prostego i smacznego ciasta jeszcze nie jadłeś
Wypieki z użyciem jabłek są popularne na całym świecie. Znajdziemy mnóstwo różnych przepisów oraz sposobów na oryginalne przygotowanie ciast z tymi pysznymi owocami. Wiele z nich wymaga jednak sporo wysiłku i umiejętności. Z tego powodu prezentujemy jeden z najprostszych przepisów na domową szarlotkę, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Jabłka to pyszne i tanie owoce, które pod wpływem temperatury nabierają całkiem nowych walorów. Z tego powodu tak często stosowane są do różnych wypieków i dań.
Prezentujemy jeden z najprostszych przepisów na szarlotkę, który nie będzie wymagał od ciebie żadnych umiejętności. Wystarczy, że pokroisz jabłka i zalejesz je masą na ciasto. Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym ciastem. Dzięki niemu zaskoczysz swoich bliskich puszystą i lekką szarotką w mniej niż godzinę.
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 60 ml oleju,
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 kwaśnych jabłek.
Zobacz także: Długo prosiłam babcię o ten przepis. Naleśniki z dziurkami są lekkie i miękkie jak chmurka
W dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i cukier waniliowy i za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej i jogurt i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Najlepiej będzie ją przesiać, aby ciasto było puszyste. Miksujemy ponownie do momentu połączenie wszystkich składników.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Wybraną blaszką wykładamy papierem do pieczenia i na jej dnie rozkładamy owoce. Zalewamy je ciastem i wkładamy do rozgrzanego na 180 st. C. piekarnika. Ciasto należy piec przez 35-40 minut do suchego patyczka. Gotową szarlotkę możemy obsypać cukrem pudrem. Warto podawać ją na ciepło z lodami waniliowymi.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia