Reklama
Reklama

Po przepis na te ciastka przychodzą sąsiadki. Zapach unosi się w całym bloku

Przepisów na obłędnie smaczne ciasteczka nigdy za wiele. Zwłaszcza na takie, które zachwycają nie tylko słodkością i chrupkością, ale i prostotą wykonania. Gdy te piekę u siebie w mieszkaniu, aromat unosi się również na całej klatce schodowej. Nie zliczę już, ile razy dzieliłam się recepturą z sąsiadkami i bliskimi. Poznaj i ty, a być może upieczesz je na nachodzące święta.

Domowe wypieki to zawsze dobre rozwiązanie do popołudniowej kawy czy też jako poczęstunek na wypadek gości. Przy najbliższej okazji warto pokusić się o upieczenie ciastek, które niegdyś były hitem na stołach, lecz z czasem nieco odeszły w zapomnienie. Według tego przepisu wychodzą chrupkie i lekko korzenne, przez co sprawdzą się również na zbliżające się święta.

Ciastka amoniaczki — słodkość dobra na co dzień i od święta 

Ciastka amoniaczki to swego rodzaju klasyka gatunku, która dobrze znana jest naszym babciom. Ponownie warto się nad nimi pochylić, gdyż ich smak oraz krucha struktura zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. To prosta w przygotowaniu propozycja na słodką przekąskę do popołudniowej herbaty bądź też jako poczęstunek w czasie świąt. Kto wie, może zastąpią w tym roku pierniczki?  

Dla wielu osób ciastka te kojarzą się z dzieciństwem i zapachem aromatycznych przypraw unoszących się w powietrzu. Charakterystyczna struktura oraz smak to wynik sekretnego składniku, jakim jest amoniak spożywczy, od którego wzięła się nazwa ciasteczek. Dzięki temu są niezwykle kruche.

Przy tym wszystkim są proste w wykonaniu. Nie wymagają długiego wyrabiania ciasta ani skomplikowanych technik. Co ciekawe, w czasie pieczenia zwiększają kilkukrotnie swoją wysokość, przez co na stole prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Rozpływają się w ustach, a do tego mają długi termin przydatności, dzięki czemu można przygotować ich więcej i zawsze mieć pod ręką.  

Zobacz także: Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć

Jak zrobić amoniaczki? Receptura znana od pokoleń  

Amoniaczki to ciastka dobre na każdą okazję. Sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty, jako szybka przekąska, a także słodkość na świąteczny stół. Naturalne i zrobione z podstawowych składników, bez sztucznych dodatków i konserwantów zachwycają swoim niebanalnym smakiem.  

Z tego przepisu zawsze się udają, o czym przekonały się już wszystkie moje sąsiadki oraz koleżanki, którym zdradziłam ten przepis. Według niego do upieczenia amoniaczków potrzebujesz:  

  • 250 g mąki pszennej 
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  
  • 50 g masła 
  • 1 duże jajko  
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 1 płaska łyżka amoniaku spożywczego  

Sposób przygotowania:  

W dużej misce przesiej mąkę i dodaj do niej cukier puder, kwaśną śmietanę, cynamon oraz amoniak spożywczy. Zimne masło pokrój w kostkę i dorzuć do reszty. Oddziel białko od żółtka, żółtko wlej do miski i całość zacznij zagniatać na ciasto.  

Kiedy składniki się połączą, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wsadź do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej 5 mm i zacznij wycinać z niego ciasteczka. Możesz to zrobić szklanką lub różnymi foremkami do pierniczków.  

Każde ciastko układaj na blaszce wyłożonej papierem to pieczenia w odpowiedniej odległości, gdyż podczas pieczenia amoniaczki sporo urosną. Każe powstałe ciasteczko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem. Blaszkę z ciastkami włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut, tak by ciasteczka się zarumieniły.  

Przeczytaj też: Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze

Zobacz też:

Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie

Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą

"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski