Po przepis na te ciastka przychodzą sąsiadki. Zapach unosi się w całym bloku
Przepisów na obłędnie smaczne ciasteczka nigdy za wiele. Zwłaszcza na takie, które zachwycają nie tylko słodkością i chrupkością, ale i prostotą wykonania. Gdy te piekę u siebie w mieszkaniu, aromat unosi się również na całej klatce schodowej. Nie zliczę już, ile razy dzieliłam się recepturą z sąsiadkami i bliskimi. Poznaj i ty, a być może upieczesz je na nachodzące święta.
Domowe wypieki to zawsze dobre rozwiązanie do popołudniowej kawy czy też jako poczęstunek na wypadek gości. Przy najbliższej okazji warto pokusić się o upieczenie ciastek, które niegdyś były hitem na stołach, lecz z czasem nieco odeszły w zapomnienie. Według tego przepisu wychodzą chrupkie i lekko korzenne, przez co sprawdzą się również na zbliżające się święta.
Ciastka amoniaczki to swego rodzaju klasyka gatunku, która dobrze znana jest naszym babciom. Ponownie warto się nad nimi pochylić, gdyż ich smak oraz krucha struktura zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. To prosta w przygotowaniu propozycja na słodką przekąskę do popołudniowej herbaty bądź też jako poczęstunek w czasie świąt. Kto wie, może zastąpią w tym roku pierniczki?
Dla wielu osób ciastka te kojarzą się z dzieciństwem i zapachem aromatycznych przypraw unoszących się w powietrzu. Charakterystyczna struktura oraz smak to wynik sekretnego składniku, jakim jest amoniak spożywczy, od którego wzięła się nazwa ciasteczek. Dzięki temu są niezwykle kruche.
Przy tym wszystkim są proste w wykonaniu. Nie wymagają długiego wyrabiania ciasta ani skomplikowanych technik. Co ciekawe, w czasie pieczenia zwiększają kilkukrotnie swoją wysokość, przez co na stole prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Rozpływają się w ustach, a do tego mają długi termin przydatności, dzięki czemu można przygotować ich więcej i zawsze mieć pod ręką.
Zobacz także: Te ciastka robię w 20 minut z 3 składników. Znikają z talerza, zanim zdążą ostygnąć
Amoniaczki to ciastka dobre na każdą okazję. Sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty, jako szybka przekąska, a także słodkość na świąteczny stół. Naturalne i zrobione z podstawowych składników, bez sztucznych dodatków i konserwantów zachwycają swoim niebanalnym smakiem.
Z tego przepisu zawsze się udają, o czym przekonały się już wszystkie moje sąsiadki oraz koleżanki, którym zdradziłam ten przepis. Według niego do upieczenia amoniaczków potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej
- 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 50 g masła
- 1 duże jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżka amoniaku spożywczego
Sposób przygotowania:
W dużej misce przesiej mąkę i dodaj do niej cukier puder, kwaśną śmietanę, cynamon oraz amoniak spożywczy. Zimne masło pokrój w kostkę i dorzuć do reszty. Oddziel białko od żółtka, żółtko wlej do miski i całość zacznij zagniatać na ciasto.
Kiedy składniki się połączą, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wsadź do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość mniej więcej 5 mm i zacznij wycinać z niego ciasteczka. Możesz to zrobić szklanką lub różnymi foremkami do pierniczków.
Każde ciastko układaj na blaszce wyłożonej papierem to pieczenia w odpowiedniej odległości, gdyż podczas pieczenia amoniaczki sporo urosną. Każe powstałe ciasteczko posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem. Blaszkę z ciastkami włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 25 minut, tak by ciasteczka się zarumieniły.
Przeczytaj też: Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze
Zobacz też:
Przepis siostry Anastazji na tę roladę nie ma sobie równych. Na święta robię od razu dwie
Obniżają cholesterol i ciśnienie krwi. Ultrazdrowe, a Polacy nie jedzą
"Adwentowe racuchy" robię nie tylko w piątek. Moja rodzina je uwielbia