Pistacjowy sernik baskijski Rozkosznego. Przepis robi furorę w sieci
Sernik to popularne ciasto, które jest uwielbiane przez wiele osób. Ostatnio też pojawił się nowy trend kulinarny na pistacjowe, słodkie dania. Dla miłośników takich słodkości polecamy przepis z bloga Rozkosznego. Pistacjowy sernik baskijski z sosem z białej czekolady robi prawdziwą furorę w sieci.
W dzieciństwie wiele osób zachwycało się lodami pistacjowymi. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, to koniecznie wypróbuj przepis na pistacjowy sernik baskijski Rozkosznego. Oblany sosem z białej czekolady smakuje obłędnie.
Cechą charakterystyczną sernika baskijskiego jest półścięta kremowość. Rozkoszny w tej wersji wypróbował inne składniki i rozwiązania, m.in. rozprowadził mąkę w śmietanie, co jest ważne, jeśli chcemy, aby ciasto nie puszczało mocno serwatki po upieczeniu.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia pistacjowego sernika baskijskiego? Podajemy listę na tortownicę 23 cm.
Masa serowa:
- 500 g serka śmietankowego Philadelphia o temperaturze pokojowej;
- 500 g śmietanki 36%;
- 200 g pasty pistacjowej;
- 200 g cukru;
- 5 dużych jaj;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- ½ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej;
- opcjonalnie - 2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego.
Sos:
- 200 g pokruszonej, białej czekolady;
- ⅓ szklanki śmietany kremówki 30%;
- ½ szklanki obranych i posiekanych pistacji.
Wykonanie pistacjowego sernika baskijskiego zaczynamy od ucierania serka śmietankowego, pasty pistacjowej, cukru i oleju za pomocą miksera do uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Potem dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.
W innej misce za pomocą trzepaczki mieszamy ze sobą mąkę z ¼ śmietanki. Potem dolewamy jej resztę, ponownie mieszając. Całość wlewamy do masy serowej, dodatkowo dodając ekstrakt z wanilii i sól morską.
Płynną masę serową powoli wlewamy do tortownicy, którą uprzednio smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na 5 cm ponad formę.
Pistacjowy sernik baskijski pieczemy przez 30 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza (góra-dół). Wyjmujemy go, gdy wierzch zarumieni się na ciemno bursztynowy kolor, a środek będzie trzęsący jak galaretka. Jeśli podczas pieczenia zauważymy zbyt szybkie przypiekanie, to przykrywamy wypiek folią aluminiową.
Pistacjowy sernik baskijski studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie wkładamy go do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie będzie miał odpowiednią konsystencję.
Później robimy słodki sos. W tym celu w rondelku zagotowujemy śmietankę i dodajemy do niej białą czekoladę. Czekamy na jej zagrzanie przez około 30 sekund. Po tym czasie możemy zmniejszyć moc palnika do minimum. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia tych dwóch składników. Następnie polewę odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Pokrojone kawałki pistacjowego sernika baskijskiego podajemy, oblewając je sosem z białej czekolady. Ciasto oprószamy też posiekanymi pistacjami.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia