Pierogi z takim farszem będą hitem świąt. Pierwszy raz o nich słyszę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz warto ustalić menu. Na stole świątecznym nie może zabraknąć pierogów. Zaskocz w tym roku rodzinę i zrezygnuj z klasycznego nadzienia w tym daniu. Przedstawiamy o niebo lepszy farsz, który stanie się hitem w twoim domu.
Jak wiadomo, niektóre potrawy to must have świąt Bożego Narodzenia. W tym gronie znalazły się pierogi z kapustą i grzybami. Można jednak nieco unowocześnić to danie, wypełniając delikatne ciasto pierogowe innym, sytym farszem o delikatnym smaku, które zrobi prawdziwą konkurencję klasycznemu nadzieniu.
Do świąt Bożego Narodzenie zostało jeszcze trochę czasu. Możesz więc przetestować te pierogi, serwując je np. na niedzielny obiad czy zbliżające się Andrzejki.
Na stole świątecznym królują pierogi z farszem kapuścianym, grzybowym, czasem z ziemniaczanym. W ostatnim czasie robi się też takie z nadzieniem szpinakowo-serowym. Mało komu jednak przyszłoby to głowy, że można wypełnić delikatne ciasto pierogowe świeżym lub wędzonym łososiem. Łagodny smak ryby będzie idealnie pasować do tej potrawy wigilijnej.
Takie danie króluje już w wielu restauracjach. Warto zaskoczyć nim rodzinę na kolacji wigilijnej. Pokochają je zarówno tradycjonaliści, jak i ci poszukujący nowych doznać smakowych.
Pierogi z łososiem smakują wspaniale z serkiem kremowym, cebulą dymką oraz ze świeżym koperkiem. Można też dodać do nich masło z ziołami. Co najważniejsze, przygotowanie tego farszu nie zajmuje dużo czasu.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej;
- 150 ml cieplej wody;
- 1 jajko;
- 2 łyżki oleju;
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 200 g łososia;
- 100 g serka kremowego;
- 1 cebula dymka;
- 1 łyżka kopru;
- kilka kropli soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Na początek przygotuj ciasto - przesiej mąkę do miski i dodaj do niej jajko oraz sól. Dolewaj partiami ciepłą wodę oraz olej, wyrabiając elastyczną masę przez około 5-7 minut do momentu, aż będzie gładka. Tak przygotowane ciasto przykryj ścierką i odstaw je na 20 minut.
W międzyczasie zrób farsz. W tym celu drobno posiekaj cebulę dymkę, zeszklij ją na maśle i odstaw do przestygnięcia. Potem drobno posiekaj łososia i zmieszaj go z cebulą, serkiem i koprem. Nadzienie dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Następnie zajmij się ciastem - rozwałkuj je na cienki placek i wycinaj koła o średnicy 7-8 cm. Na każde z nich nałóż po łyżeczce farszu i dokładnie pozlepiaj ich brzegi.
Pierogi z łososiem gotuj w osolonej, wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię, co zajmuje zazwyczaj 3-4 minuty. To danie warto podawać z kwaśną śmietaną i gałązkami kopru.
Zobacz też:
To najlepsza surówka do smażonego karpia. 1 składnik podkręca smak
Rodzynki nie muszą tonąć w cieście. Wystarczy, że przed pieczeniem zrobisz to
Sernik piecz w dokładnie takiej temperaturze. Będzie wysoki i nie popęka