Miękkie i sprężyste ciasto na pierogi. Sekret tkwi w tym składniku
Pierogi to zaraz obok schabowego flagowe polskie danie. Receptury na ciasto do nich przekazywane są z pokolenia na pokolenie i każda z nich jest odrobinę inna. Do tradycyjnego przepisu warto jednak wprowadzić drobne urozmaicenie. Dzięki niemu twoje pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach.
Klasyczne ciasto na pierogi wykonuje się z połączenia mąki, wody, oleju i soli. Składniki wystarczy połączyć ze sobą, odpowiednio długo ugniatać i gotowe. Ciasto jest przygotowane do nadziewania. Jednakże często nie wychodzi takie, jak powinno. Jest za twarde, zbyt gumowe lub rozpada się podczas gotowania.
W celu udoskonalenia do ciasta dodawane są niejednokrotnie jajka czy mleko. Niektórzy decydują się też na dolewanie rozpuszczonego masła lub oliwy. Każdy z tych dodatków poprawi elastyczność i nada wyjątkowego smaku pierogom. Jednakże ten sekretny składnik sprawdzi się jeszcze lepiej.
Idealne, miękkie i sprężyste ciasto pierogowe wyjdzie nam dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego. Nada on lekkości, a pierogi będą się rozpływać w ustach.
Do miękkiego i sprężystego ciasta na pierogi wykorzystasz:
- 250 ml jogurtu naturalnego;
- 2 szklanki wody;
- 2 łyżki oleju;
- szklankę mąki;
- szczyptę soli.
Czytaj także: Taką zupę z niedzielnego rosołu robi Ewa Wachowicz. Na Podkarpaciu bije rekordy popularności
Do garnka wlej odmierzoną wodę. Następnie doprowadź ją do wrzenia i posól. Dolej także oleju oraz jogurtu naturalnego. Gotuj przez następne 7 minut.
Po odczekanym czasie do wody z dodatkami wsyp mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą łyżki.
Połączone składniki przełóż na stolnicę. Gdy masa przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto, aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Tak przygotowane ciasto na pierogi będzie miękkie i elastyczne.
Zobacz też:
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny
To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę