Reklama
Reklama

Miękkie i sprężyste ciasto na pierogi. Sekret tkwi w tym składniku

Pierogi to zaraz obok schabowego flagowe polskie danie. Receptury na ciasto do nich przekazywane są z pokolenia na pokolenie i każda z nich jest odrobinę inna. Do tradycyjnego przepisu warto jednak wprowadzić drobne urozmaicenie. Dzięki niemu twoje pierogi będą dosłownie rozpływać się w ustach.

Klasyczne ciasto na pierogi wykonuje się z połączenia mąki, wody, oleju i soli. Składniki wystarczy połączyć ze sobą, odpowiednio długo ugniatać i gotowe. Ciasto jest przygotowane do nadziewania. Jednakże często nie wychodzi takie, jak powinno. Jest za twarde, zbyt gumowe lub rozpada się podczas gotowania.

W celu udoskonalenia do ciasta dodawane są niejednokrotnie jajka czy mleko. Niektórzy decydują się też na dolewanie rozpuszczonego masła lub oliwy. Każdy z tych dodatków poprawi elastyczność i nada wyjątkowego smaku pierogom. Jednakże ten sekretny składnik sprawdzi się jeszcze lepiej.

Składniki na idealne ciasto pierogowe

Idealne, miękkie i sprężyste ciasto pierogowe wyjdzie nam dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego. Nada on lekkości, a pierogi będą się rozpływać w ustach.

Do miękkiego i sprężystego ciasta na pierogi wykorzystasz:

  • 250 ml jogurtu naturalnego;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 łyżki oleju;
  • szklankę mąki;
  • szczyptę soli.

Czytaj także: Taką zupę z niedzielnego rosołu robi Ewa Wachowicz. Na Podkarpaciu bije rekordy popularności

Krok 1

Do garnka wlej odmierzoną wodę. Następnie doprowadź ją do wrzenia i posól. Dolej także oleju oraz jogurtu naturalnego. Gotuj przez następne 7 minut.

Krok 2

Po odczekanym czasie do wody z dodatkami wsyp mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą łyżki.

Krok 3

Połączone składniki przełóż na stolnicę. Gdy masa przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto, aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Tak przygotowane ciasto na pierogi będzie miękkie i elastyczne.

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy