Oto sekret długowieczności Japończyków. Wygląda nieapetycznie, lecz to bomba witaminowa
Kraj Kwitnącej Wiśni od zawsze kojarzy się z długowiecznością, a tę tezę potwierdzają badania. Najwięcej ludzi powyżej 100 roku życia, a także najwyższą średnią długość życia znajdziemy właśnie w Japonii. Teraz możesz sam wypróbować sekret długowieczności Japończyków i je wykorzystać.
Japonia słynie z niepowtarzalnej kultury, sztuki oraz kuchni. Na uwagę oraz podziw zasługuje jednak jeszcze jeden aspekt - zdrowie i długowieczność obywateli tego kraju. Z czego wynika?
Dane z 2020 roku wskazują, że średnia wieku Japończyków w tamtym okresie wynosiła 82,5 roku. Jak w wśród większości społeczeństw kobiety żyją dłużej (88 lat) niż mężczyźni (81 lat). Zapewne zmieniły się one po okresie pandemii, jednak nadal są imponujące. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni wraz z San Marino czy Monako są w światowej czołówce pod względem średniej długości życia.
Jednak łączna populacja tych dwóch państw jest równa... 11% ludności najmniej licznej japońskiej prefektury, czyli Tottori. W całej Japonii żyje w sumie 125,7 miliona obywateli. Z danych Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej wynika, że w Kraju Kwitnącej Wiśni żyje ponad 90,5 tys. stulatków. Dla porównania w Polsce jest ich jedynie... 2,6 tys.
Jak wiadomo — jesteś tym, co jesz. Tak więc szukając sekretu długowieczności Japończyków, należy zajrzeć do ich kuchni. Podobnie uczynili badacze z Osaka Metropolitan University, którzy twierdzą, że znaleźli potrawę, która odpowiada za tak długą średnią życia Japończyków. Jest nią tajemniczo brzmiące natto.
Czym jest natto? To potrawa tradycyjnej kuchni japońskiej, która jest przygotowywana z gotowanych na parze ziaren soi. Następnie fermentuje się je z wykorzystaniem bakterii Bacillus subtilis. Natto ma charakterystyczny zapach i kleistą konsystencję, co sprawia, że nie każdemu przypadnie do gustu.
Jednak japońscy naukowcy udowodnili, że spożywanie bakterii Bacillus subtilis stymuluje szlak p38 MAPK i podobny do insuliny/IGF-1 szlak sygnałowy, które odpowiadają za wydłużenie życia i wrodzoną odporność. Co więcej, wykazano, że te bakterie zwiększają odporność na stres oksydacyjny oraz światło UV.
Dieta mieszkańców Japonii oparta jest na świeżych warzywach i produktach sojowych. Dodatkowo spożywają duże ilości świeżych ryb. Dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni ważną zasadą w przygotowaniu posiłków jest ich jak najmniejsze przetworzenie. Idealnym przykładem jest znane na całym świecie sushi, czyli połączenie ryżu z surową rybą, wodorostami, warzywami lub owocami. Właśnie te małe rolki idealnie oddają styl gotowania i jedzenia Japończyków.
Warto również wiedzieć, że naprawdę niewielki odsetek mieszkańców Japonii jest uzależniony od nikotyny i tytoniu, W Kraju Kwitnącej Wiśni nie spożywa się także dużej ilości wysokoprocentowego alkoholu. Japończycy używki zastępują aktywnością na świeżym powietrzu, co mocno przyczynia się do ich długowieczności.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!