Orzeźwiająca kawa mrożona na gorące dni. Nietypowy dodatek może zaskoczyć
W trakcie upalnych dni gorący napój, w tym kawa nie zawsze dobrze się sprawdza. Specjalnie dla kawoszy przedstawiamy przepis na mrożoną, orzeźwiająca kawę z nietypowym dodatkiem. Może być doskonałą alternatywą dla napojów kawowych z kawiarni.
Mrożona kawa jest idealnym napojem na nadchodzące, gorące dni. Niestety w kawiarni sporo kosztuje, a do tego w sieciówkach często dodaje się do niej mnóstwo syropu i cukru. Warto zatem samodzielnie przygotować jej zdrowszą wersję. W podanych przepisach wykorzystujemy świeże owoce.
Podstawą mrożonego napoju kawowego jest sama kawa. Możemy użyć pojedynczego lub podwójnego espresso, dostosowując intensywność aromatu do własnych preferencji. Warto wybrać opcję świeżego mielenia, które w pełni wydobędzie smak ziaren.
Wiele ekspresów ma funkcję regulacji mocy czy temperatury wody, a także opcję spienienia mleka. Dzięki nim przygotowanie napoju jest bardzo proste.
Żeby przygotować tradycyjną kawę mrożoną, wystarczy wymieszać espresso z zimnym mlekiem lub wodą i dodać kilka kostek lodu. Esencjonalny napar zaparzymy bardzo szybko za pomocą ekspresu ciśnieniowego.
Warto wzbogacić tradycyjną kawę mrożoną o ulubione dodatki. Możemy wykorzystać sezonowe owoce np. truskawki.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia mrożonej kawy z truskawkami? Oto lista:
- 125 ml zimnego mleka;
- 60 ml espresso;
- 2 gałki lodów truskawkowych;
- sok truskawkowy: 50 g truskawek, po 1 łyżce miodu i wody;
- opcjonalnie: bita śmietana, listki mięty.
Przygotowanie mrożonej kawy z truskawkami zaczynamy od zrobienia soku truskawkowego. W tym celu kroimy owoce na mniejsze kawałki i podgrzewamy je w garnku razem z miodem i wodą do momentu aż się rozpadną. Sok odstawiamy do ostygnięcia.
W kolejnym kroku na spód szklanki wlewamy przygotowany sok i kładziemy gałki lodów. Następnie zalewamy te składniki espresso i zimnym mlekiem. Na koniec możemy udekorować napój kawowy bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty.
Inną opcją mrożonego, orzeźwiającego napoju jest kawa z sokiem pomarańczowym. Wyciskamy go samodzielnie lub kupujemy gotowca w sklepie (koniecznie 100% owoców).
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia mrożonej kawy z sokiem pomarańczowym? Oto lista:
- 60 ml espresso;
- 150 ml soku pomarańczowego;
- kilka kostek lodu.
Na początek należy wlać sok pomarańczowy do szklanki i w osobnym naczyniu zaparzyć espresso. Następnie wlewamy je delikatnie do soku tak, aby nie połączyć tych dwóch płynów. Na koniec wrzucamy kostki lodu do mrożonej kawy.
Zobacz też:
Gotujesz makaron w ten sposób? Włoscy kucharze nie mogą na to patrzeć
Zacznij jeść ten owoc codziennie. Jest jednym z najzdrowszych na świecie
Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy