Reklama
Reklama

Opadający biszkopt to już wspomnienie. Dzięki temu będzie wysoki i puszysty

Masz problem z opadającym biszkoptem? Jeśli chcesz, żeby w końcu był wysoki i puszysty, to warto dodać do ciasta pewien, niepozorny składnik. Doświadczone kucharki od zawsze stosują go w tym wypieku. Dzięki niemu już nigdy więcej nie opadnie.

Najczęstszymi problemami w pieczeniu biszkopta jest nierosnące ciasto. Jeśli jednak rośnie, to często bywa tak, że pęka lub opada. Warto zatem poznać przepis na idealny biszkopt. Dzięki niemu każde ciasto będzie udane. Wystarczy dodatek spirytusu lub innego, mocnego alkoholu. Sprawdź recepturę, którą stosuje każda doświadczona kucharka.

Składniki na idealny biszkopt. Dodatek alkoholu ma znaczenie

Każda kucharka doskonale zna listę składników na biszkopt, jednak te najbardziej doświadczone wiedzą, że to właśnie nietypowy dodatek w postaci alkoholu wpływa na jego wzrost. Pozostałe produkty są ogólnodostępne i często używane w kuchni. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego biszkopta? Oto lista:

  • 6 dużych jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka spirytusu lub innego alkoholu;
  • szczypta soli. 

Spirytus lub alkohol można zastąpić octem. Wtedy dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego bądź 1,5 spirytusowego. Pamiętamy, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto zatem wcześniej wyjąć jajka z lodówki.

Przepis na idealny biszkopt. Tak robią go doświadczone kucharki

Robienie biszkopta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Te pierwsze mieszamy z alkoholem, natomiast drugie ubijamy z solą i cukrem, który dosypujemy stopniowo. Musimy uzyskać sztywną pianę.

W kolejnym kroku dodajemy żółtka do piany i ponownie mieszamy całość. Potem partiami dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, miksując masę na niskich obrotach. 

Następnie przygotowujemy formę do pieczenia, a więc smarujemy jej dno masłem i obsypujemy kaszą manną. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy je w 180 stopniach przez 35 minut

Bardzo ważne jest, aby studzić biszkopt przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, dzięki czemu nie opadnie. Możemy też rzucić nim o podłogę z wysokości mniej więcej 30 cm

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta