Reklama
Reklama

Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika

Andrzejki zbliżają się wielkimi krokami. Już dziś warto pomyśleć o tym, czym chcemy poczęstować odwiedzających nas tego dnia gości. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie pewnej przekąski, która idealnie sprawdzi się na tego typu okazje. Sprawdź, jak ją zrobić i o czym pamiętać, by wyszła wręcz perfekcyjna.

Oprócz typowych andrzejkowych przekąsek warto przygotować coś, co nie tylko jest smaczne, lecz także efektowne i uniwersalne. Idealnie sprawdzi się więc pewne danie wywodzące się z południa Europy. Jest ono lekkie, aromatyczne i wręcz perfekcyjne do serwowania na stole w formie małych porcji.

Co warto przyrządzić na Andrzejki? Ta przekąska to prawdziwy hit

Szykując przekąski na imprezę andrzejkową, warto zainspirować się włoską kuchnią i przygotować focaccię. Jest to tradycyjny wypiek pochodzący z tamtych regionów, który jest prosty, ale równocześnie niezwykle smaczny. Nie ma tu wielu składników i ulepszaczy, ponieważ sama focaccia jest tak smaczna, iż nie potrzebuje masy dodatków.

Tym, co ją cechuje, jest puszyste wnętrze oraz chrupiąca skórka. Może być jedzona jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań. Dzięki temu idealnie sprawdzi się, gdy mamy gości. Wystarczy, że pokroimy ją na małe kawałki i ułożymy na stole. Jej aromat i struktura sprawią, że szybko zniknie z talerzy.

Biorąc się za jej przygotowanie, należy wziąć pod uwagę, że klasyczna focaccia wyrasta co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej. Jednak jeszcze lepszy efekt osiągniemy, gdy włożymy ciasto do lodówki na całą noc. Sprawi to, że focaccia będzie bardziej puszysta i zyska głęboki smak oraz wyjątkową konsystencję. Pozwoli to zachować elastyczność ciasta i utrzyma w nim pęcherzyki powietrza, które są bardzo pożądane w przypadku focacci.

Jak zrobić idealną focaccię? Ten przepis jest czasochłonny, ale niezawodny

Mimo długiego czasu oczekiwania, samo przygotowanie focacci nie jest trudne. Warto więc przygotować ją dzień przed planowanym przyjęciem andrzejkowym. Do zrobienia jej, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 500 ml letniej wody,
  • 600 g mąki pszennej typu 0,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 8-10 g soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu do posypania,
  • 0,5 łyżeczki oregano.

Czytaj również: Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozdrobnienia w dużej misce drożdży. Dodajemy do nich cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy je letnią wodą. Mieszamy dokładnie składniki i przykrywamy je folią na 20 minut. W tym czasie w misce mieszamy pozostałą mąkę oraz sól. Następnie przesypujemy do wyrośniętego zaczynu i całość dokładnie łączymy za pomocą szpatułki tak, by nie było grudek.

Miskę przykrywamy folią na około godzinę. Po tym czasie kropimy nasze ciasto oliwą i składamy je za pomocą łopatki, kierując boki masy do środka. Odstawiamy ponownie na godzinę i po tym czasie znów składamy ciasto, dając jego boki do środka. Przykrywamy je folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy je i przekładamy na posmarowaną oliwą blaszkę, lekko je rozciągając. Skrapiamy wierzch ciasta oliwą i rozprowadzamy ją po całej powierzchni. Przykrywamy blaszkę folią i pozostawiamy ją na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu smarujemy ręce oliwą i zatapiamy palce w cieście, tworząc charakterystyczne bąble. Wciskamy także w focaccię pomidorki. Posypujemy ciasto rozmarynem oraz oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez około kwadrans.

Zobacz też:

​To najlepszy chleb na świecie. W Polsce jemy go rzadko

W PRL-u była na stole na każdej imprezie. Zrób na andrzejki, a zachwycisz gości

​Babcia zawsze wrzucała do barszczu. Ten dodatek jest lepszy niż jajko czy ziemniaki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy