Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj ich do kosza. Zrób napar, który wzmocni odporność i poprawi pamięć

Pestki z cytryny zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że zawierają one wiele cennych witamin i minerałów. Regularnie spożywane chronią przed cukrzycą, a także poprawiają pamięć. Sprawdź przepis na prosty napar z pestek cytryny. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają dla naszego organizmu?

Cytryna to popularny owoc, który każdy z nas ma w swojej lodówce, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. Wiele osób pije herbatę z miodem i z cytryną, aby zapobiec spadkowi odporności. Pestki opadające na dno kubka zazwyczaj lądują w koszu. Zachęcamy do przyrządzenia z nich zdrowego naparu

Cytryna źródłem cennych substancji odżywczych

Cytryna pojawiła się już 500 lat p.n.e. w Azji, gdzie została doceniona za swój smak i zapach. Do Europy dotarła w II wieku n.e., stopniowo stając się coraz popularniejszym owocem we Włoszech. W ciągu 300 lat zyskała popularność nawet na Półwyspie Arabskim. 

Cytryna jest źródłem cennych substancji odżywczych. W swoim składzie zawiera witaminę C, E i te z grupy B, a także minerały tj. magnez, wapń, potas oraz sód. Właśnie dlatego dodajemy ją do wody lub herbaty. Większość osób nie wie, że również jej pestki mają witaminy i minerały, a więc korzystnie wpływają na nasze zdrowie. 

Przepis na napar z pestek cytryny

Pestki cytryny możemy połykać albo gryźć, jednak mają gorzki smak, który nie będzie zbyt atrakcyjny dla naszych kubków smakowych. W związku z tym polecamy przygotowanie naparu. Jak go zrobić?

Musimy zebrać maksymalnie 5 pestek cytryny i zmiażdżyć je młotkiem. Następnie zagotowujemy w garnku mleko, do którego dorzucamy nasz główny składnik i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Tak przygotowany napar przelewamy do szklanki i czekamy, aż ostygnie. Możemy dodać do niego łyżeczkę miodu, który wzbogaci smak napoju, a także dostarczy kolejnych składników odżywczych. 

Napar należy pić regularnie, najlepiej codziennie, oczywiście, jeśli nie jesteśmy uczuleni na cytrusy. Dzięki naparowi z pestek cytryny wzmocnimy układ odpornościowy, poprawimy stan cery, a także pamięć i koncentrację. Oprócz tego obniżymy poziom glukozy we krwi

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowa dieta