Reklama
Reklama

Nie tylko zupa. Koniecznie zrób to danie z dyni, póki trawa sezon

Makaron z sosem dyniowym to dobry wybór na pożywny obiad. Zaskakujące połączenie słodkiego sosu dyniowego ze słonym serem feta umili każdy jesienny dzień. Danie to jest pyszną alternatywą popularnych sosów na bazie pomidorów. Odkryj prosty przepis na makaron z sosem dyniowym.

Dynia jako symbol jesieni

Jesień obfituje w sezonowe warzywa, jednak chyba najbardziej kojarzona z tą porą roku jest dynia. Warto w tym czasie wprowadzić ją do diety, ponieważ jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, cynk czy selen, a także kwasu foliowego i niacyny. Dynia charakteryzuje się również wysoką zawartością witamin antyoksydacyjnych: A, C i E.

Dynia najczęściej jest wykorzystywana do przygotowywania aromatycznych zup lub ciast. Jej dodatek wzbogaca potrawę o niepowtarzalny słodki smak i kremową konsystencję. Jednak to nie koniec jej zastosowania w kuchni. Makaron z sosem na bazie dyni to idealna jesienna potrawa

Przepis na makaron dyniowy

Sos dyniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego smak i konsystencja idealnie łączy się z każdym rodzajem makaronu. Do przygotowania makaronu z sosem dyniowym będziemy potrzebowali jednej małej dyni o wadze ok. 500 g. Przepis jest przewidziany na porcję dla czterech osób. 

Składniki:

  • 300 g makaronu;
  • dynia ok. 500 g;
  • 100 g sera feta;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego;
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie);
  • 1 cebula; 
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • sól i pieprz. 

Przygotowanie:

Obieramy dynię, usuwamy z niej pestki i kroimy na małe kostki. Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy je na oliwie w garnku. Dodajemy pokrojoną dynię i smażymy przez ok. 10 min. Do garnka wlewamy bulion warzywny oraz śmietanę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż dynia stanie się miękka. Następnie całość blendujemy na gładki sos i doprawiamy. Do garnka dodajemy ugotowany makaron i starty sos feta. Smacznego!

Zobacz też:

Myślisz, że kupujesz dobrej jakości oliwę? Ten test wszystko wyjaśni

​Gdy nie mam czasu, robię zupę piętnastominutową. Najlepszy szybki obiad dla całej rodziny

Jesz je wieczorem? Nie dziw się, że nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | zdrowe żywienie