Reklama
Reklama

Nie tylko smażona. Ta ryba w sosie jest mniej tłusta i znacznie smaczniejsza

Nie ma nic lepszego na piątkowy obiad niż ryba. Zazwyczaj smażymy ją na patelni w panierce i podajemy z ziemniakami oraz surówką. Można jednak przyrządzić rybę w jeszcze lepszy sposób. Duszony dorsz w sosie porowym smakuje obłędnie i ma mniej tłuszczu. Sprawdź prosty przepis i przygotuj się na dokładki.

Znudziła ci się smażona ryba? A może nie chcesz, żeby ociekała tłuszczem? W tych dwóch przypadkach idealna sprawdzi się delikatny dorsz w aksamitnym, aromatycznym sosie porowym. Przedstawiamy plusy ze spożywania tej ryby oraz propozycję jej przygotowania. 

Dorsz jako niskokaloryczna i zdrowa ryba

Dorsz to doskonały wybór dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny - 100 g gotowanej ryby zawiera jedynie 90 kcal. Przykładowo smażona miruna w panierce ma 157 kcal. 

Dorsz jest również zdrową rybą, gdyż stanowi źródło wysokowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji tkanek. Są w nim także cenne kwasy omega-3, które dbają o zdrowie serca, usprawniają pracę mózgu, chronią przed nowotworami, zapobiegają alergiom i zwiększają odporność. 

Ta ryba zawiera w swoim składzie mnóstwo witamin z grupy B, a zwłaszcza B12 oraz minerały, tj. magnez, fosfor, selen. Jej regularne spożywanie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wpływając korzystnie na metabolizm, układ nerwowy i kondycję skóry.

Przepis na duszonego dorsza w sosie porowym

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza;
  • 2 łyżki mąki do oprószenia;
  • 2 łyżeczki suszonego koperku;
  • 2 łyżki oleju i 1 łyżka masła do smażenia;
  • 1 por;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki musztardy Dijon;
  • skórka otarta z cytryny;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania. 

Przygotowanie:

Żeby zrobić duszonego dorsza w sosie porowym, na początek kroimy rybę na mniejsze kawałki, nacieramy ją solą, pieprzem, otartą skórą cytryny, obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony i odkładamy na talerz. 

Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy masło i zaczynamy dusić pod przykryciem pokrojonego na kawałki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz śmietankę. 

Do tak przygotowanego sosu dodajemy podsmażoną wcześniej rybę i całość dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy danie koperkiem. 

Duszonego dorsza w sosie porowym najlepiej podawać z puree ziemniaczanym albo kaszą jaglaną. Wspaniale smakuje z gotowanymi warzywami, tj. brokuł, kalafior czy marchewka. 

Zobacz też:

Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę

Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik

Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe | przepisy