Reklama
Reklama

Nie tylko pigwówka. Z sezonowego owocu zrób obłędny deser mojej babci

Pigwa uprawiana jest ze względu na swoje ozdobne owoce o ciekawym, charakterystycznym smaku. Można z nich przygotować wyborne przetwory, ale i pyszne desery, jak na przykład kruche ciasto. Pigwa pod kruszonką może być prawdziwym hitem letnich i jesiennych spotkań. Jak wykonać ten obłędny deser?

Pigwa pospolita to roślina wieloletnia z rodziny różowatych, będąca jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Z jej owoców najczęściej przygotowuje się sok do herbaty, ale używane są również do wyrobu galaretek czy dżemów. Potrafią poprawić smak gotowanych gruszek czy jabłek. Ze świeżych owoców można przygotować także wyborny przysmak, który moja babcia zawsze piekła dla gości. O co chodzi i jak go wykonać? 

Ciasto kruche z pigwą. Takie składniki przygotuj

Pigwa kwitnie od maja do czerwca, a owoce pigwy dojrzewają na początku października, choć pierwsze okazy można często zauważyć już wcześniej. Pojawiają się w sadach aż do późnej jesieni. Są cenione za swój charakterystyczny smak — intensywny i nieco kwaśny. Świetnie koresponduje on ze słodkimi przysmakami, dlatego pigwa jest idealnym dodatkiem do deserów.

Owoce pod kruszonką z pewnością posmakują każdemu. Ciasto z pigwą nie jest trudne do przygotowania, a jednocześnie uprzyjemni zakończenie lata i początek jesieni. Do jego wykonania będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 pigwy,
  • 3 łyżki cukru pudru lub erytrolu,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 100 g cukru,
  • 120 g zimnego masła,
  • 160 g mąki,
  • pół łyżeczki cynamonu. 

Czytaj też: Koniecznie zrób to z papierówek. Będziesz korzystać przez całą zimę 

Pigwa pod kruszonką. Jak przygotować ciasto?

To przepis na proste i szybkie do wykonania ciasto, które podbije serca i zachwyci podniebienia wszystkich osób, które będą miały okazję go spróbować. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy owoce, a następnie przekrawamy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne. Pozostałą część kroimy w ćwiartki. Pigwy można wcześniej obrać ze skórki — nie jest to jednak konieczność.

Następnie pokrojone owoce, cukier puder i cynamon umieszczamy w garnku, do którego wlewamy około 60 ml wody. Składniki mieszamy i podgrzewamy do momentu, gdy całość zacznie wrzeć. Wówczas dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Gdy owoce zmiękną, zdejmujemy je z kuchenki i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.

Do wykonania kruszonki będziemy potrzebować cukru zwykłego, cukru wanilinowego oraz posiekanego masła. Trzeba je połączyć w misce, a następnie wsypać do niej przesianą mąkę i zetrzeć wszystkie składniki w palcach do uzyskania połączonej, kruchej masy.

Owoce — gdy przestygną — przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40-45 minut. Gotowy deser można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami oraz bitą śmietaną. Pigwa pod kruszonką z pewnością zrobi furorę i zachwyci wszystkich. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | owoce | przepisy