Reklama
Reklama

Nie dodawaj jajka do ciasta na uszka. Zastąp je tym, a będą miękkie i smaczne

Przedświąteczne przygotowania nabierają rozpędu. Aby z wszystkim zdążyć, warto niektóre rzeczy zrobić wcześniej. Tak może być w przypadku uszek. Tylko jak przyrządzić na nie idealne ciasto? Jest to prostsze, niż myślisz. Chcąc cieszyć się delikatnymi i miękkimi uszkami, zamiast jajka wykorzystaj mleko. To hit, dzięki któremu twoje wigilijne uszka posmakują każdemu. Jak zatem je przygotować?  

Barszcz z uszkami to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Aby danie było smaczne, ważny jest nie tylko wywar, ale i uszka. Te najczęściej są z leśnymi grzybami czy też pieczarkami, choć mogą występować również z mięsem bądź soczewicą. Składa się na nie farsz oraz ciasto, które powinno być mięciutkie i delikatne. Takie będzie, jeśli w tym roku przygotujesz ciasto na uszka z wykorzystaniem mleka.

Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie? Zrezygnuj z jajka

Przepisów na uszka jest cała masa. Można by rzec, że co osoba to inna odsłona receptury. Podstawą jest oczywiście mąka i woda. Większość osób dodaje do tego jeszcze jajko, przez co ciasto na uszka przypomina to pierogowe.  

Chcąc jednak cieszyć się delikatnym, miękkim i smacznym ciastem na uszka, warto zamiast jajka, dodać mleko. Dzięki temu składnikowi uszka rozpływają się w ustach. Ciasto jest elastyczne, przez co dobrze się klei i jest podatne na formowanie, a ponadto jest idealnie delikatne, a więc dobrze komponuje się z farszem.  

Najlepsze jest to, że przygotowanie ciasta jest niezwykle proste. Warto jednak zwrócić uwagę na czas wyrabiania ciasta. Ważne, aby poświęcić temu nieco więcej czasu, dzięki czemu stanie się sprężyste i dobrze się będzie kleić. Ciasto wykonane z dodatkiem mleka będzie więc łatwe w przygotowaniu, przyjemne w formowaniu oraz obłędne w smaku. 

Może cię zainteresować: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne

Ciasto na uszka. Prosty przepis z dodatkiem mleka

Zrobienie uszek z elastycznego ciasta to czysta przyjemność, gdyż te łatwo się sklejają i nie rozpadają. Po ugotowaniu natomiast zachwycają smakiem z każdym farszem. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 2 szklanki mąki pszennej  
  • 3/4 szklanki mleka  
  • 3 łyżeczki masła  
  • Szczypta soli  

Składniki potrzebne na farsz do uszek z grzybów leśnych (możesz zastąpić go innym farszem): 

  • 80 g namoczonych już suszonych grzybów  
  • 2 cebule  
  • 6 łyżek masła  
  • Sól i pieprz  

Spróbuj też: Nie tylko do sałatki czy w śmietanie. Ewa Wachowicz robi na święta nietypową zupę

Sposób przygotowania: 

Przygotowania zacznij od zlania wody z namoczonych grzybów i zalania ich świeżą. Gotuj je tak przez 15 minut, po czym odcedź i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Po chwili dorzuć do niej grzyby i smaż tak jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie pozostaw do ostygnięcia.  

Przejdź do zrobienia ciasta. W tym celu mąkę wymieszaj z solą, a następnie wlej do niej gorące mleko oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby stało się jednolitą masą. Odstaw je na 15 minut, dzięki czemu stanie się miękkie i elastyczne.  

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i zacznij wycinać kółka za pomocą szklanki. Na każde nakładaj odrobinę farszu, szczelnie je zaklejając na brzegach. Następnie złap dwa końce pieroga i połącz je, dzięki czemu powstaną uszka. Możesz je od razu ugotować w osolonej wodzie lub zamrozić, aby ugotować je dopiero w Wigilię.  

Zobacz też:

Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami

Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka

Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy