Naleśniki wychodzą twarde? Wszystko przez ten składnik
Naleśniki bardzo często pojawiają się na naszych stołach. Jest to danie uniwersalne, które może zarówno być smacznym śniadaniem, jak i obiadem. Czasem jednak wychodzą one twarde i ciężkie. Powodem może być pewien produkt, który dodajemy do ciasta. Sprawdź, jak uniknąć niepowodzenia w kuchni i czym zastąpić nietrafiony składnik.
Naleśniki są daniem niezwykle prostym do przygotowania. Zdarza się jednak, że wychodzą nam twarde, a przez to znacznie mniej smaczne. Powodem jest dodanie do ciasta nieprawidłowego składnika, który przyczynia się do powstania nieprzyjemnej konsystencji ciasta. Podpowiadamy, czego nie dodawać do ciasta na naleśniki.
Biorąc się za przygotowanie naleśników, warto zwrócić uwagę na to, po jaką mąkę sięgamy. W przypadku, gdy nie mamy mąki uniwersalnej ani mąki tortowej, musimy uważać, czym zastępujemy te produkty. Złym pomysłem jest użycie mąki krupczatki, ponieważ jest to rodzaj, który sprawdza się do ciast kruchych oraz tart.
Mąka ta jest grubiej mielona, więc nie nadaje się do przyrządzania naleśników. Zrobione przy jej użyciu staną się twarde i łamliwe. Zamiast tego warto używać do przygotowania naleśników mąki pszennej typu 450-550.
Jest ona wystarczająco drobno zmielona, dzięki czemu ciasto wyjdzie delikatne, a naleśniki miękkie. W dodatku zawiera ona spore ilości glutenu, który przyczyni się do elastyczności przygotowanego dania.
Oczywiście to niejedyna opcja, ponieważ możemy eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, aby przygotować naleśniki wedle swoich potrzeb i preferencji. Jednym z popularnych we Francji zamienników mąki tortowej jest mąka gryczana. Ma ona nieco ciemniejszy kolor oraz lekko orzechowy i kwaskowy posmak. Dzięki niej otrzymujemy naleśniki, które świetnie smakują z wytrawnymi składnikami. Warto komponować je np. z szynką czy wybranym przez siebie serem.
Niektórzy decydują się także na przygotowanie naleśników przy użyciu mąki żytniej lub owsianej. W tym przypadku warto jednak łączyć je z mąką pszenną, ponieważ naleśniki stworzone jedynie na bazie takiej mąki mogłyby się okazać ciężkie. Dobrym odpowiednikiem mąki tortowej, jest także mąka ryżowa, ponieważ jest ona równie delikatna oraz neutralna w smaku.
Czytaj również: To najlepszy tort na komunię. Goście ustawią się w kolejce po dokładkę
Chcąc przygotować wersję bezglutenową naleśników, warto stworzyć samodzielnie mieszankę, która zastąpi nam tradycyjną mąkę. Dobrym pomysłem jest zmieszanie mąki ryżowej z kukurydzianą. Sprawdź się także połączenie mąki kokosowej z gryczaną. Dzięki temu naleśniki wyjdą miękkie oraz elastyczne, a dodatek mąki kukurydzianej lub kokosowej doda im przyjemnej lekkości.
Po przygotowaniu ciasta na naleśniki powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. Warto przed smażeniem odstawić je na około pół godziny. Następnie nasze naleśniki bezglutenowe smażymy na maśle klarowanym lub opcjonalnie na rafinowanym oleju kokosowym.
Zobacz też:
Nazbieraj w parku i zrób obłędne placki śniadaniowe. Mało kto wie, że tę roślinę można jeść
To warzywo oczyszcza jelita i prawie nie ma kalorii. Właśnie zaczyna się na nie sezon
Ciasto drożdżowe opada podczas pieczenia? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd