Najlepszy świąteczny makowiec. Z tego przepisu zawsze wychodzi
Makowiec to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. To wypiek przyjmujący postać tarty lub placka, przekładany masą ze zmielonego maku z bakaliami. Przygotowanie makowca jest dosyć pracochłonne, jednak jego smak rekompensuje wysiłek. Jeśli chcesz, by twój wypiek był aromatyczny, a masa wilgotna, posłuż się tym przepisem. To sposób na klasyczne ciasto, które będzie hitem na wigilijnym stole.
Makowiec to jedno z ciast, które tradycyjnie ląduje na świątecznych stołach. Główny składnik makowca, czyli mak, to symbol urodzaju. W kuchni prasłowiańskiej składnik ten pojawiał się zarówno w czasie świąt, jak i na co dzień. Liczne, drobne ziarenka symbolizują bowiem obfitość, pomyślność i płodność. Makowiec powinien być aromatyczny i lekko wilgotny. Odpowiedni przepis sprawi, że zachwyci wszystkich gości i szybko zniknie ze stołu.
W makowcu najważniejsza jest odpowiednio przyrządzona masa makowa. Powinna być wypełniona bakaliami. Doskonałym dodatkiem jest też olejek migdałowy, który nada jej wyjątkowy aromat i sprawi, że jeszcze chętniej sięgniemy po wypiek.
Z jakich składników przygotować ciasto, a jakie przeznaczyć na lukier? Do przygotowania ciasta potrzebne będą:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 150 g roztopionego masła,
- 80 g cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki rumu,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Masę makową należy przygotować z następujących składników:
- 1/2 kg zmielonego maku,
- 1 szklanka cukru,
- 90 g rodzynek,
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych),
- 6 białek,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- aromat migdałowy (wystarczy kilka kropel).
Lukier do polania gotowego ciasta przygotujemy z kolei, mieszając około 150 g cukru pudru z 4 łyżkami wrzątku. W miarę potrzeby możemy dodać nieco więcej któregoś składnika.
Czytaj też: Najlepszy przepis na dietetyczne pierniczki. Są obłędnie smaczne, ale nie idą w boczki
Tradycyjny makowiec to ciasto, którego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Osiągnięty efekt jest tego jednak wart - wypiek jest bowiem aromatyczny i wyborny. Jak upiec makowca na święta? Oto kolejne kroki:
- Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy do nasączenia na 30 minut.
- Gdy upłynie pół godziny, zdejmujemy przykrycie i odstawiamy do ostudzenia.
- Gdy masa wystygnie, odcedzamy ją, umieszczając na sitku wyłożonym ściereczką.
- Podgrzewamy mleko w rondelku. Gdy będzie letnie, wsypujemy do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz 5 łyżek mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Zaczyn powinien być gotowy po 15 minutach. Dodajemy do niego wówczas pozostałe składniki przeznaczone do ciasta drożdżowego (pomijając masło) i ugniatamy je na jednolite ciasto. W trakcie jego wyrabiania dodajemy do masy roztopione i ostudzone masło.
- Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia.
- Ubijamy białka na sztywną pianę. Mak łączymy z cukrem, miodem, masłem, cynamonem, bakaliami, a także aromatem migdałowym. Do gotowej masy makowej dodajemy przygotowaną pianę z białek.
- Ciasto dzielimy na 2 części (powstaną z niego 2 mniejsze makowce) i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasta smarujemy masą makową, pozostawiając wolny pasek przy brzegu.
- Zawijamy ciasto w roladę, a końce sklejamy palcami i zawijamy pod spód.
- Smarujemy olejem papier do pieczenia, a następnie umieszczamy na nim rolady włożone w blaszki do pieczenia.
- Ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut.
- Gdy ciasto będzie już gotowe i ostygnie, polewamy je lukrem.
Gotowy makowiec z pewnością będzie smakował tak starszym, jak i młodszym fanom deserów.
Zobacz też:
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd
Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć