Reklama
Reklama

Najlepszy świąteczny makowiec. Z tego przepisu zawsze wychodzi

Makowiec to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. To wypiek przyjmujący postać tarty lub placka, przekładany masą ze zmielonego maku z bakaliami. Przygotowanie makowca jest dosyć pracochłonne, jednak jego smak rekompensuje wysiłek. Jeśli chcesz, by twój wypiek był aromatyczny, a masa wilgotna, posłuż się tym przepisem. To sposób na klasyczne ciasto, które będzie hitem na wigilijnym stole.

Makowiec to jedno z ciast, które tradycyjnie ląduje na świątecznych stołach. Główny składnik makowca, czyli mak, to symbol urodzaju. W kuchni prasłowiańskiej składnik ten pojawiał się zarówno w czasie świąt, jak i na co dzień. Liczne, drobne ziarenka symbolizują bowiem obfitość, pomyślność i płodność. Makowiec powinien być aromatyczny i lekko wilgotny. Odpowiedni przepis sprawi, że zachwyci wszystkich gości i szybko zniknie ze stołu.

Przepis na makowiec — z jakich składników go przygotować?

W makowcu najważniejsza jest odpowiednio przyrządzona masa makowa. Powinna być wypełniona bakaliami. Doskonałym dodatkiem jest też olejek migdałowy, który nada jej wyjątkowy aromat i sprawi, że jeszcze chętniej sięgniemy po wypiek.

Z jakich składników przygotować ciasto, a jakie przeznaczyć na lukier? Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 80 g cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki rumu,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Masę makową należy przygotować z następujących składników:

  • 1/2 kg zmielonego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 90 g rodzynek,
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych),
  • 6 białek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • aromat migdałowy (wystarczy kilka kropel).

Lukier do polania gotowego ciasta przygotujemy z kolei, mieszając około 150 g cukru pudru z 4 łyżkami wrzątku. W miarę potrzeby możemy dodać nieco więcej któregoś składnika.

Czytaj też: Najlepszy przepis na dietetyczne pierniczki. Są obłędnie smaczne, ale nie idą w boczki 

Zawijany makowiec na Boże Narodzenie — jak go przygotować?

Tradycyjny makowiec to ciasto, którego przygotowanie zajmuje sporo czasu. Osiągnięty efekt jest tego jednak wart - wypiek jest bowiem aromatyczny i wyborny. Jak upiec makowca na święta? Oto kolejne kroki:

  • Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy do nasączenia na 30 minut.

  • Gdy upłynie pół godziny, zdejmujemy przykrycie i odstawiamy do ostudzenia.

  • Gdy masa wystygnie, odcedzamy ją, umieszczając na sitku wyłożonym ściereczką.

  • Podgrzewamy mleko w rondelku. Gdy będzie letnie, wsypujemy do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz 5 łyżek mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

  • Zaczyn powinien być gotowy po 15 minutach. Dodajemy do niego wówczas pozostałe składniki przeznaczone do ciasta drożdżowego (pomijając masło) i ugniatamy je na jednolite ciasto. W trakcie jego wyrabiania dodajemy do masy roztopione i ostudzone masło.

  • Ciasto ponownie przykrywamy i odstawiamy na 90 minut do wyrośnięcia.

  • Ubijamy białka na sztywną pianę. Mak łączymy z cukrem, miodem, masłem, cynamonem, bakaliami, a także aromatem migdałowym. Do gotowej masy makowej dodajemy przygotowaną pianę z białek.

  • Ciasto dzielimy na 2 części (powstaną z niego 2 mniejsze makowce) i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasta smarujemy masą makową, pozostawiając wolny pasek przy brzegu.

  • Zawijamy ciasto w roladę, a końce sklejamy palcami i zawijamy pod spód.

  • Smarujemy olejem papier do pieczenia, a następnie umieszczamy na nim rolady włożone w blaszki do pieczenia.

  • Ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut.

  • Gdy ciasto będzie już gotowe i ostygnie, polewamy je lukrem.

Gotowy makowiec z pewnością będzie smakował tak starszym, jak i młodszym fanom deserów.

Zobacz też:

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

Gulasz wychodzi twardy i żylasty? Popełniasz ten banalny błąd

Anna Lewandowska jesienią robi taki rosół. Niektóre składniki mogą zaskoczyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta