Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze
Znasz to uczucie, gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, ale nie chodzi o czekoladę czy ciężkie ciasta? Jeśli tak, mamy idealny patent na lekki i pyszny deser. Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko 4 składników. Poznaj przepis na rajskie ptasie mleczko na waflach, które zrobisz, gdy goście są już w drodze.
Wielu osobom wychowanym w latach 90. ten deser kojarzy się z osiedlowymi sklepikami, gdzie można było je kupować na kilogramy. Jednak ten przepis jest prosty, stosunkowo szybki i zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Do przygotowania rajskiego ptasiego mleczka na waflach będziesz potrzebować:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 wafle tortowe,
- 4 galaretki,
- 500 ml śmietany 30 proc.
Dla dodatkowego efektu wizualnego warto jest wybrać dwie galaretki czerwone (które dodasz do masy z bitej śmietany) oraz dwie galaretki w innych kolorach — na przykład zieloną i pomarańczową.
Sprawdź również: Ciasto drożdżowe będzie świeże i mięciutkie cały tydzień. Wystarczy, że dodasz to
Rozpuść jedną galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Następnie wlej do garnka lub miski 2 szklanki wrzątku i rozpuść w nich 2 galaretki, a potem odstaw je do stężenia. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, po czym wlej do niej lekko tężejącą galaretkę (tę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody) i zmiksuj. Blaszkę o wielkości wafli wyłóż papierem do pieczenia, a jeśli to konieczne, przytnij wafle do odpowiedniego rozmiaru.
Sprawdź również: Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd
Na dnie blaszki ułóż jeden wafel, nałóż na niego masę śmietankową i wyrównaj, a następnie odstaw do lodówki, aby dobrze stężała. Na schłodzoną piankę wyłóż tężejącą galaretkę z garnka i ponownie wstaw do lodówki. Kolejną galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki wody. Resztę śmietany ubij z cukrem pudrem, dodaj do niej tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowaną masę wylej na wierzch formy, przykryj drugim waflem i umieść w lodówce do całkowitego stężenia.
Zobacz też:
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, że zrobisz to