Najlepsze wege kotlety. Smakują jak schabowe, a nie ma w nich grama mięsa
Kotlet schabowy to król polskich dań. W niektórych polskich domach nie ma niedzieli bez opanierowanego plastra schabu. Co w sytuacji, jeśli mięso nam się przejadło lub chcemy wprowadzić do kuchni odrobinę szaleństwa? Te kotlety z boczniaków przypadną do gustu nawet największym fanom mięsa.
Według niektórych kotlety schabowe są niezastąpione. To stwierdzenie przestaje być jednak prawdą, gdy na stół wchodzą kotlety z boczniaków. To świetna alternatywa dla mięsa, która z powodzeniem naśladuje nie tylko jego smak, ale także teksturę.
Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu kotlety z boczniaków mogą być nie do odróżnienia od tradycyjnych schabowych. Wykonaj je z tego przepisu, a w niedzielę zachwycisz całą rodzinę.
Do przygotowania idealnych kotletów z boczniaków będziesz potrzebować jedynie:
- 500 g boczniaków;
- 1 szklanki mąki pszennej;
- 2 jajek;
- bułki tartej lub panko;
- oleju do smażenia;
- soli i pieprzu do smaku.
Czytaj także: Szybka surówka do obiadu. Zrobisz ją w kilka minut, a smakuje jak w restauracji
Boczniaki dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Należy to zrobić w miarę szybko, aby grzyby nie nasiąkły wodą. Osusz je za pomocą ręczników papierowych i podziel na pojedyncze kapelusze. Z trzonów odkrój twarde części.
Do miski wsyp porcję mąki. Jajko wybij na talerz i roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. W trzecim naczyniu umieść wybraną panierkę, czyli bułkę tartą lub panko.
Każdy z kapeluszy boczniaka starannie obtocz w mące. Następnie wkładaj je kolejno do jajka, a dalej do panierki. Proces zamaczania w jajku i bułce tartej możesz powtórzyć jeszcze kilka razy, aby warstwa panierki była grubsza.
Patelnie rozgrzej z porcją oleju do smażenia. Na dobrze ciepły tłuszcz włóż opanierowane boczniaki. Każdego kotleta smaż przez około 3 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotlety z boczniaków wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je z ziemniakami lub kaszą i ulubionymi warzywami.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia