Reklama
Reklama

Najlepsze wege kotlety. Smakują jak schabowe, a nie ma w nich grama mięsa

Kotlet schabowy to król polskich dań. W niektórych polskich domach nie ma niedzieli bez opanierowanego plastra schabu. Co w sytuacji, jeśli mięso nam się przejadło lub chcemy wprowadzić do kuchni odrobinę szaleństwa? Te kotlety z boczniaków przypadną do gustu nawet największym fanom mięsa.

Według niektórych kotlety schabowe są niezastąpione. To stwierdzenie przestaje być jednak prawdą, gdy na stół wchodzą kotlety z boczniaków. To świetna alternatywa dla mięsa, która z powodzeniem naśladuje nie tylko jego smak, ale także teksturę.

Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu kotlety z boczniaków mogą być nie do odróżnienia od tradycyjnych schabowych. Wykonaj je z tego przepisu, a w niedzielę zachwycisz całą rodzinę.

Składniki na kotlety z boczniaków

Do przygotowania idealnych kotletów z boczniaków będziesz potrzebować jedynie:

  • 500 g boczniaków;
  • 1 szklanki mąki pszennej;
  • 2 jajek;
  • bułki tartej lub panko;
  • oleju do smażenia;
  • soli i pieprzu do smaku.

Czytaj także: Szybka surówka do obiadu. Zrobisz ją w kilka minut, a smakuje jak w restauracji

Krok 1

Boczniaki dokładnie oczyść pod bieżącą wodą. Należy to zrobić w miarę szybko, aby grzyby nie nasiąkły wodą. Osusz je za pomocą ręczników papierowych i podziel na pojedyncze kapelusze. Z trzonów odkrój twarde części.

Krok 2

Do miski wsyp porcję mąki. Jajko wybij na talerz i roztrzep z dodatkiem soli i pieprzu. W trzecim naczyniu umieść wybraną panierkę, czyli bułkę tartą lub panko.

Krok 3

Każdy z kapeluszy boczniaka starannie obtocz w mące. Następnie wkładaj je kolejno do jajka, a dalej do panierki. Proces zamaczania w jajku i bułce tartej możesz powtórzyć jeszcze kilka razy, aby warstwa panierki była grubsza.

Krok 4

Patelnie rozgrzej z porcją oleju do smażenia. Na dobrze ciepły tłuszcz włóż opanierowane boczniaki. Każdego kotleta smaż przez około 3 minuty po każdej ze stron.

Krok 5

Usmażone kotlety z boczniaków wyjmij na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je z ziemniakami lub kaszą i ulubionymi warzywami.

Zobacz też:

Kiedyś sądzono, że wywołuje koszmary. To prawdziwa bomba witaminowa, lecz sezon trwa krótko

Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm

​Takie leczo robi Robert Makłowicz. Wspomina też najczęstszy błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przepisy wegetariańskie