Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na pączki drożdżowe. Takie słodkości robiły nasze babcie

Dostępnych jest wiele propozycji karnawałowych przekąsek, ale wśród nich to właśnie pączki cieszą się największą popularnością. Możesz je kupić w cukierni lub wykonać sam w domu. Dla wielu osób przygotowanie pączków może wydawać się trudnym zadaniem. Nic bardziej mylnego. Poznaj przepis, z którego powstanie najlepsze ciasto na pączki drożdżowe. Zrobisz raz i już zawsze będziesz do niego wracać.

To właśnie domowe pączki najbardziej cieszą podniebienia. Sprężyste i puszyste z dodatkiem marmolady lub powidła dają niezapomniane doznania smakowe. Karnawałowa słodkość według przepisu naszych babć to gwarancja smaku. Wyrośnięte, lekkie i puszyste - takie pączki powstaną, jeśli skorzystasz z tego przepisu na ciasto na pączki drożdżowe.  

Pączki to obowiązkowy element Karnawału  

Babcie od pokoleń robią ciasto na pączki według sprawdzonego przepisu. Najważniejszy jest sposób wykonania ciasta, które później zostanie usmażone na tłuszczuWbrew pozorom przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest skomplikowane. Najpierw należy skompletować listę potrzebnych składników. 

Składniki na najlepsze drożdżowe ciasto na pączki: 

  • 500 g mąki pszennej  
  • 50 g cukru  
  • 4 żółtka  
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 50 g masła 
  • 250 ml mleka  
  • Szczypta soli  
  • Opcjonalnie: cukier puder do posypania  

Do nadziewania pączków będzie potrzebne około 100 g dowolnej marmolady, zaś do usmażenia olej lub smalec.  Przed przystąpieniem do robienia pączków warto przygotować takie rzeczy jak stolnica, garnek, cedzak i ręcznik papierowy.

Przeczytaj również: Faworki według przepisu babci z PRL-u. Lepszych nie kupisz w żadnej cukierni

Jak przygotować najlepsze ciasto na pączki drożdżowe? 

Wykonywanie pączków rozpocznij od przygotowania zaczynu. Wymieszaj drożdże z mąką (1 łyżka), cukrem (1 łyżka) i mlekiem (3 łyżki). Całość rozetrzyj i dobrze wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw na przynajmniej 15 minut. 

W tym czasie w misce umieść pozostałą mąkę, szczyptę soli, żółtka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Do całości wlej mleko oraz przed chwilą przygotowany zaczyn. Następnie wymieszaj wszystkie składniki. Po wszystkim zacznij wyrabiać ciasto. Można to robić dłońmi lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Tak wyrobione ciasto przykryj i odstaw na minimum godzinę.  

Po upływie wymaganego czasu przygotuj stolnicę i wyciągnij ciasto. Powinno być lepkie, więc żeby sobie z nim poradzić, obsyp je mąką. Wyrośnięte ciasto należy ponownie przez chwilę wyrabiać. Następnie podziel ciasto na około 15 porcji i wykonaj z nich kulki. Rozpłaszcz je i umieść na nich marmoladę, a następnie zaklej i formuj, aby kształtem ponownie przypominały kulki. Pączki pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.  

Ostatnim etapem jest usmażenie przygotowanych pączków. Do tego celu rozgrzej olej w garnku. Zacznij ostrożnie smażyć utworzone pączki, wyciągając je z garnka cedzakiem. Układaj je na przygotowanym ręczniku papierowym, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp pączki cukrem pudrem i gotowe!  

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski