Reklama
Reklama

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Imprezy andrzejkowe kojarzą się przede wszystkim z wróżbami, ale czym byłoby przyjęcie bez dobrego ciasta. Jeśli zastanawiasz, jakie słodkości przygotować na ten szczególny wieczór, mamy pyszną propozycję. Poznaj przepis na sernik pistacjowy z frużeliną wiśniową, który jest na andrzejkową imprezę.

Sernik pistacjowy z frużeliną wiśniową — składniki

Do przygotowania sernika pistacjowego z frużeliną wiśniową będzie potrzebować następujące składniki:

  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 kg twarogu,
  • 100 g białej czekolady,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 170 g masła,
  • 180 g kakaowych herbatników,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 g pasty pistacjowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 350 g frużeliny wiśniowej,
  • 5 jajek.

Pamiętaj, by twaróg, masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Jak przygotować sernik pistacjowy z frużeliną wiśniową?

Zacznij od przygotowania spodu. Do miski wsyp 180 g pokruszonych herbatników kakaowych. Wlej do nich 100 g roztopionego masła. Całość dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną mieszanką wyłóż spód tortownicy (najlepiej o średnicy 24 cm, może być trochę większa). Dobrze dociśnij do dna. Do rondelka wlej 150 ml śmietanki i podgrzej ją. Do miski włóż pokruszoną kostkę białej czekolady, zalej śmietanką, gdy zacznie wrzeć i wymieszaj do momentu, aż się rozpuści. Dodaj 200 g pasty pistacjowej.

Sprawdź również: Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm

Jeśli używasz zwykłego twarogu, musisz go trzykrotnie zmielić. Możesz także użyć już zmielonego twarogu sernikowego. Zmiksuj go z jajkami i cukrem. Po połączeniu składników dodaj krem czekoladowo-pistacjowy, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g miękkiego masła i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz zmiksuj masę do połączenia się składników. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Masę serową przelej do formy. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejną godzinę. Gdy sernik wystygnie, posmaruj jego wierzch frużeliną wiśniową. Gotowe!

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy