Reklama
Reklama

​Najlepsza zupa na grudzień. Bije na głowę rosół czy kapuśniak

Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Przygotujemy je szybko, a gdy odpowiednio skomponujemy dodatki, szybko otrzymamy treściwe danie. Jeśli mamy dość rosołu, pomidorowej czy kapuśniaku, warto przygotować sycącą zupę ze smażonym dorszem. Poznaj przepis na najlepszą zupę na grudzień.

Sycąca zupa ze smażonym dorszem — składniki

Do przygotowania tej pysznej i pożywnej zupy potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 500 g filetu z dorsza,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Zupę można podawać z chlebowymi grzankami lub zwykłą bułką.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Będą aromatyczne i miękkie

Przepis na sycącą zupę ze smażonym dorszem

Do garnka wlej bulion i zagotuj. W międzyczasie umyj, osusz i obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju, podsmaż na nim cebulkę, a potem paprykę. Dorzuć czosnek, całość podsmaż, cały czas mieszając. Na patelnię dorzuć koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kurkumę, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do zagotowanego bulionu wraz z ziemniakami. Gotuj przez 20 minut.

Z przygotowanego wywaru odlej jedną łyżkę wazową, by zahartować w niej śmietanę, a następnie przelej do garnka. Do zupy dodaj natkę pietruszki. Filet z dorsza umyj, osusz, pozbaw ewentualnych ości i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju, rybę oprósz solą i pieprzem i usmaż z każdej strony. Gorącą rybę wrzuć do zupy i gotuj całość przez 5 minut. Sycącą zupę ze smażonym dorszem nałóż do głębokiego talerza i posyp natką pietruszki. Możesz ją również podawać z grzankami z chleba.

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa