Najlepsza zupa na grudzień. Bije na głowę rosół czy kapuśniak
Okres jesienno-zimowy to idealny czas na zupy. Przygotujemy je szybko, a gdy odpowiednio skomponujemy dodatki, szybko otrzymamy treściwe danie. Jeśli mamy dość rosołu, pomidorowej czy kapuśniaku, warto przygotować sycącą zupę ze smażonym dorszem. Poznaj przepis na najlepszą zupę na grudzień.
Do przygotowania tej pysznej i pożywnej zupy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 500 g filetu z dorsza,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Zupę można podawać z chlebowymi grzankami lub zwykłą bułką.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Będą aromatyczne i miękkie
Do garnka wlej bulion i zagotuj. W międzyczasie umyj, osusz i obierz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju, podsmaż na nim cebulkę, a potem paprykę. Dorzuć czosnek, całość podsmaż, cały czas mieszając. Na patelnię dorzuć koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kurkumę, ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj i przełóż wszystko do zagotowanego bulionu wraz z ziemniakami. Gotuj przez 20 minut.
Z przygotowanego wywaru odlej jedną łyżkę wazową, by zahartować w niej śmietanę, a następnie przelej do garnka. Do zupy dodaj natkę pietruszki. Filet z dorsza umyj, osusz, pozbaw ewentualnych ości i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju, rybę oprósz solą i pieprzem i usmaż z każdej strony. Gorącą rybę wrzuć do zupy i gotuj całość przez 5 minut. Sycącą zupę ze smażonym dorszem nałóż do głębokiego talerza i posyp natką pietruszki. Możesz ją również podawać z grzankami z chleba.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia