Na to ciasto mówią anielski puch. Jest delikatne i lekkie jak obłoczek
Anielski puch jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera, a uzyskamy delikatne i lekkie jak obłoczek ciasto. Mimo że nie ma wielu warstw i nie wygląda aż tak spektakularnie, to ten smak nadrabia wszystko. Sprawdź przepis na anielski puch.
Wielkanoc jest coraz bliżej. To ostatni dzwonek, aby zaplanować świąteczne menu. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni wielu godzin przy przygotowaniu ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na anielski puch. Ciasto zaskoczy gości niebywałą lekkością.
Anielski puch to dobry wybór na święta, rodzinne spotkanie, a nawet słodki deser po obiedzie. Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa, ponieważ jedząc je, odczujemy "niebiańską rozkosz", wynikającą z delikatności i puszystości. Deser ma waniliowy posmak, który idealnie dopełnia polewa z lukru.
Za lekkość anielskiego puchu odpowiadają białka. To właśnie ich używamy, aby ciasto było puszyste. Przepis nie jest skomplikowany, lecz wymaga odpowiedniej techniki ubijania. Zaczynamy od małej mocy miksera i zwiększamy ją w momencie pojawienia się białej piany. Ponadto pozostałe składniki dodajemy, gdy ubijemy już białka na sztywno.
Na początek przedstawiamy listę składników, które podzieliliśmy na te do ciasta i na słodką polewę. Już wiesz, że niezbędne do wykonania anielskiego puchu potrzebne są białka.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia anielskiego puchu?
Składniki na ciasto:
- 5 białek;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 135 g cukru;
- 100 g mąki tortowej typu 450;
- cukier waniliowy;
- łyżeczka startej skórki cytryny;
- szczypta soli;
- margaryna lub masło do wysmarowania blachy;
Składniki na lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 250 g cukru pudru.
Przepis na anielski puch zaczynamy od przesiana mąki wraz z proszkiem do pieczenia przez sito. Potem ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy zrobi się sztywna piana, to dosypujemy zwykły cukier i ten waniliowy, miksując całość na najwyższych obrotach.
W kolejnym kroku dodajemy sok z cytryny i skórkę cytrynową. Ponownie mieszamy całość i etapami dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy szpatułką.
Keksówkę smarujemy margaryną lub masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Lukier powstaje poprzez połączenie soku z cytryny i cukru pudru. Te dwa składniki należy gotować w rondelku na małej mocy palnika do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Na koniec polewamy ostudzony anielski puch ciepłym lukrem. Ciasto możemy udekorować wiórkami kokosowymi. Odstawiamy je do stężenia na godzinę.
Zobacz też:
Zrób do kanapek zamiast pasty jajecznej. W PRL-u wszyscy się nią zajadali
Nie tylko ogórki. Te warzywa i owoce również można kisić
Moja babcia robiła je na każdą imprezę. Cała rodzina prosiła o dokładkę