Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
Polacy coraz bardziej interesują się zdrową żywnością i naturalną suplementacją. Mało kto jednak słyszał o roślinie jiaogulan, określanej mianem "zioła nieśmiertelności". Słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto ją spożywać i do czego dodawać.
Jiaogulan zyskuje coraz większą popularność w Niemczech, gdzie panuje duże zainteresowanie naturalną medycyną. To chińskie zioło może znaczącą poprawić zdrowie. Ma m.in. pozytywny wpływ na układ krążenia, odporność. Do tego potrafi redukować stres. Poznaj wszystkie właściwości zdrowotne tej rośliny.
Jiaogulan stanowi źródło cennych witamin i minerałów, wspierających zdrowie. W swoim składzie zawiera witaminy: A, C, D, E oraz te z grupy B ( w tym duże ilości kwasu foliowego), a także minerały tj. wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, potas, fosfor i selen. Oprócz tego ma również saponiny, flawonoidy i polisacharydy, będące związkami bioaktywnymi.
To chińskie zioło wspiera układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Poza tym reguluje poziom cukru, co jest ważne w przypadku osób z cukrzycą typu 2.
Jiaogulan wykazuje właściwości przeciwzapalne. W związku z tym można spożywać zioło przy stanach zapalnych. Jeśli będziemy regularnie je jeść, to dodatkowo wzmocnimy odporność.
Warto również wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym. Jiaogulan spowalnia starzenie się organizmu. Wszystko dlatego, że chroni go przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia.
Poleca się spożywanie tego zioła osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Ta roślina potrafi podnieść poziom energii i wytrzymałości.
Jiaogulan cechuje słodkawy smak z lekko gorzką nutą. Najczęściej ma postać suszonych liści, choć występuje też w formie ekstraktów, kapsułek albo proszków. Jak spożywać to zioło?
Jiaogulan spożywa się najczęściej jako herbatę. W tym celu zalewamy jego liście wrzątkiem i parzymy przez parę minut.
Sproszkowane zioło możemy dodawać do koktajli. Dzięki temu wzbogacimy je o cenne składniki odżywcze. Z kolei kapsułki mogą stanowić uzupełnienie diety.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia