Reklama
Reklama

Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał

Polacy coraz bardziej interesują się zdrową żywnością i naturalną suplementacją. Mało kto jednak słyszał o roślinie jiaogulan, określanej mianem "zioła nieśmiertelności". Słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto ją spożywać i do czego dodawać.

Jiaogulan zyskuje coraz większą popularność w Niemczech, gdzie panuje duże zainteresowanie naturalną medycyną. To chińskie zioło może znaczącą poprawić zdrowie. Ma m.in. pozytywny wpływ na układ krążenia, odporność. Do tego potrafi redukować stres. Poznaj wszystkie właściwości zdrowotne tej rośliny

Dlaczego warto jeść jiaogulan? Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne zioła

Jiaogulan stanowi źródło cennych witamin i minerałów, wspierających zdrowie. W swoim składzie zawiera witaminy: A, C, D, E oraz te z grupy B ( w tym duże ilości kwasu foliowego), a także minerały tj. wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, potas, fosfor i selen. Oprócz tego ma również saponiny, flawonoidy i polisacharydy, będące związkami bioaktywnymi.

To chińskie zioło wspiera układ sercowo-naczyniowy. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiegając miażdżycy i chorobom serca. Poza tym reguluje poziom cukru, co jest ważne w przypadku osób z cukrzycą typu 2. 

Jiaogulan wykazuje właściwości przeciwzapalne. W związku z tym można spożywać zioło przy stanach zapalnych. Jeśli będziemy regularnie je jeść, to dodatkowo wzmocnimy odporność. 

Warto również wspomnieć o działaniu antyoksydacyjnym. Jiaogulan spowalnia starzenie się organizmu. Wszystko dlatego, że chroni go przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia. 

Poleca się spożywanie tego zioła osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Ta roślina potrafi podnieść poziom energii i wytrzymałości. 

Jiaogulan w diecie - jak go spożywać?

Jiaogulan cechuje słodkawy smak z lekko gorzką nutą. Najczęściej ma postać suszonych liści, choć występuje też w formie ekstraktów, kapsułek albo proszków. Jak spożywać to zioło?

Jiaogulan spożywa się najczęściej jako herbatę. W tym celu zalewamy jego liście wrzątkiem i parzymy przez parę minut. 

Sproszkowane zioło możemy dodawać do koktajli. Dzięki temu wzbogacimy je o cenne składniki odżywcze. Z kolei kapsułki mogą stanowić uzupełnienie diety

Zobacz też:

Dzięki temu żeberka zawsze wychodzą idealnie. Podaję nie tylko od święta

Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej

To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła