Moja rodzina kocha ten sos do spaghetti, choć niejeden Włoch złapałby się za głowę
Kuchnia włoska zdecydowanie zalicza się do najpopularniejszych i najsmaczniejszych na świecie. Jednak Włosi są niezwykle ortodoksyjni, jeśli chodzi o gotowanie, a wiele połączeń jest dla nich po prostu nieakceptowalnych. Poznaj przepis na sos do spaghetti z dodatkiem specjalnego składnika, który pokocha cała rodzina, a Włochów doprowadzi do szaleństwa.
Do przygotowania około czterech porcji sosu do spaghetti potrzebne będą następujące składniki:
- 100 g boczku,
- 2 niewielkie marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 g białej kiełbasy,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- majeranek,
- masło lub oliwa,
- oregano,
- sól, pieprz,
- szklanka dowolnego bulionu.
Specjalnym składnikiem w tym przepisie jest oczywiście biała kiełbasa. Jest ona zamiennikiem mięsa mielonego i sprawia, że sos do spaghetti zyskuje zupełnie nowy smak.
Sprawdź również: Doskonały chrust z przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w jednym dodatku
Przygotowanie sosu do spaghetti zacznij od warzyw. Pokrój cebulę w małą kostkę, posiekaj czosnek, a marchew umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie pokrój w kostkę boczek. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj do niej boczek, czosnek oraz marchew. Podsmażaj do czasu zarumienienia się boczku.
Mięso z białej kiełbasy wyjmij z osłonek, dodaj na patelnię i rozdrobnij delikatnie za pomocą łopatki. Zmniejsz moc palnika, wlej passatę pomidorową, a następnie przez 20 minut duś na wolnym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania przypraw sos majerankiem i oregano, a także dodaj sól i pieprz. Jeśli po tym czasie sos będzie zbyt gęsty, dodaj bulion według uznania.
Gotowy sos podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti. Całość posyp startym serem, najlepiej parmezanem. Sos możesz również przelać do słoików, zawekować i zostawić na później.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu