Reklama
Reklama

Moja babcia zamiast pączków robi cząpuchy. Są szybkie w przygotowaniu i obłędnie puszyste

Tradycyjne pączki to nie wszystko. W Tłusty Czwartek można skosztować wiele innych słodkich smakołyków, które zachwycą niejedno podniebienie. Na szczególną uwagę zasługują tak zwane cząpuchy, które dla wielu osób kojarzą się z pysznymi przekąskami robionymi przez babcie. Taki powrót do dzieciństwa można sobie sprawić już w nadchodzący Tłusty Czwartek. Poznaj przepis na przepyszne cząpuchy, które zachwycą każdego.

Tłusty Czwartek to dzień pełen słodkich smakołyków. Oczywiście, że rządzą wtedy pączki, ale warto wiedzieć, że istnieje wiele innych równie smacznych przysmaków. Wszystkim znane są faworki i oponki, ale mało kto słyszał o cząpuchach, które zwane są również pączkami na opak.  

Dla wielu osób cząpuchy to powrót do smaków dzieciństwa

Z domowymi wypiekami nie równają się słodkości nawet z najlepszych cukierni. Zwłaszcza że wiele z nich jest jak powrót do czasów dzieciństwa, kiedy to babcia przygotowywała specjały na zbliżające się okazje. Tak jest w przypadku cząpuchów. Teraz ponownie jest szansa ich skosztować, zwłaszcza że ich wykonanie jest niezwykle proste.  

Do wykonania cząpuchów wcale nie trzeba ugniatać ciasta drożdżowego. Ich sekret tkwi w wysokiej jakości serze. Dzięki niemu są miękkie, puszyste i wilgotne. Wykonanie cząpuchów nie jest trudne, a więc każdy sobie powinien z tym poradzić.  

Składniki potrzebne do wykonania cząpuchów: 

  • 250 g półtłustego twarogu  
  • 250 g mąki pszennej  
  • 40 g cukru  
  • 100 g śmietany 18% 
  • 2 żółtka
  • Łyżka cukru waniliowego  
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej  
  • Cukier puder do posypania

Przeczytaj również: Sprzedawcy nie chcą żebyś znał ten trik. Po tym poznasz najlepszego pączka w cukierni

Jak zrobić pączki na opak według przepisu babci?

Wbrew pozorom przygotowanie cząpuchów nie jest skomplikowane. W pierwszej kolejności wymieszaj twaróg, żółtka oraz oba cukry. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera włączonego na wolne obroty. Następnie dodaj mąkę z sodą oczyszczoną i zacznij ugniatać ciasto.  

Kiedy uzyskasz już gładką konsystencję, podziel ciasto na kulki. Ich ilość będzie zależeć od tego, ile chcesz uzyskać pączków na opak. Dobrze rozgrzej olej w szerokim garnku i zacznij smażyć cząpuchy partiami. Smaż do momentu, aż uzyskają złoty kolor z każdej strony. 

Zarumienione cząpuchy ostrożnie wyjmij z garnka i połóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pozostaw do delikatnego ostygnięcia, a następnie oprósz je cukrem pudrem. Idealny przysmak na Tłusty Czwartek jest gotowy. Babcine cząpuchy z czasów dzieciństwa powinny być puszyste i wilgotne.

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski