Reklama
Reklama

Moja babcia robi idealne naleśniki na krokiety. Sekret tkwi w tym dodatku

Wiele osób uwielbia zajadać się chrupiącymi krokietami, zwłaszcza w czasie świąt. Żeby wyszły idealne, musimy usmażyć elastyczne naleśniki, z których nie wypadnie grzybowo-kapuściany farsz. Co zatem zrobić, żeby nie rozrywały się podczas zwijania? Babcia ma na to radę.

Usmażenie elastycznych naleśników na krokiety stanowi nie lada wyzwanie. Duże znaczenie ma przede wszystkim dobór odpowiednich produktów. Babcie dorzucają jeszcze jeden składnik, dzięki któremu placki stają się sprężyste, idealne do zwijania farszu. Przedstawiamy najważniejsze zasady podczas robienia tego dania. 

Jak zrobić elastyczne naleśniki na krokiety? Najważniejsze zasady

Do robienia naleśników na krokiety standardowo używamy mąki pszennej, soli, mleka, jajek i wody gazowanej. Musimy zrobić z tych produktów gładkie i jednolite ciasto, które jest pozbawione grudek

Taką masę naleśnikową warto odstawić na 15 minut. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią konsystencję placków - istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że się porozrywają. 

Skutecznym trikiem na uzyskanie idealnych naleśników jest dodanie do masy jeszcze jednego składnika, a mianowicie masła. To właśnie dzięki niemu staną się sprężyste i nie ulegną rozrywaniu podczas zawijania w nie farszu. 

Nie tylko składniki mają w tym przypadku znaczenie. Musimy też odpowiednio smażyć naleśniki. W tym celu używamy niewielkiej ilości tłuszczu i średniej temperatury

Taka metoda smażenia zapobiega brązowieniu placków, co może negatywnie wpływać na ich strukturę. Smażymy je zatem do uzyskania złocistego koloru z jednej i drugiej strony. Na koniec przekładamy naleśniki na talerz.

Jak zawijać naleśniki na krokiety, aby się nie zerwały?

Po usmażeniu naleśników możemy nakładać na nie farsz z grzybów i kapusty. Oczywiście możemy też zrobić pieczarkowe, mięsne, serowe, a nawet szpinakowe nadzienie - wszystko zależy od naszych preferencji. 

Porcję ulubionego farszu rozprowadzamy równomiernie na placku. Następnie zawijamy jego brzegi tak, aby nadzienie nie wysypało się z ciasta. Potem zwijamy go w ciasny rulon.

Tak przygotowane naleśniki panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zaczynamy smażyć na nim krokiety do momentu, aż uzyskają złocisty kolor z jednej i drugiej strony. 

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe