Mizeria bez śmietany? Teściowa zastępuje ją tym dodatkiem i jest naprawdę dobra
Mizeria to klasyczny dodatek do obiadu, który w sezonie letnim króluje na polskich stołach. Zazwyczaj doprawiana śmietaną, solą i odrobiną pieprzu doskonale komponuje się z ziemniakami i mięsem. A gdyby tak następnym razem pokusić się o wersję mizerii bez śmietany? Inspirowana azjatyckimi smakami wciąż będzie lekka i orzeźwiająca, ale do tego zyska egzotyczny charakter. Poznaj przepis i przygotuj następnym razem do obiadu.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze, a wraz z nim niezliczone możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Prym wiodą oczywiście ogórki małosolne, a także uwielbiana mizeria. Prosta, lekka i szybka w przygotowaniu sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Klasyczna mizeria opiera się na śmietanie, ale tego lata warto dać szansę zupełnie nowej odsłonie. Raz przygotowana z pewnością na stałe wpisze się w menu twojej rodziny.
Mizeria to uniwersalny i uwielbiany dodatek do obiadu, który od pokoleń gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, gdy trwa sezon na ogórki. Lekka i orzeźwiająca najlepiej smakuje z ziemniakami i schabowym w panierce. Chętnie dodawana jest także do gulaszu, a nawet i dań z grilla. Choć jej przygotowanie jest niezwykle proste, spory o to, jak ją podawać i tak trwają w najlepsze.
Wiele osób lubi mizerię z dodatkiem cukru, inni dodają do niej ocet, a jeszcze inni zamiast śmietany decydują się na jogurt naturalny. Opcji podania tego klasyka jest tak wiele, że można się nawet pokusić o stwierdzenie, że w każdym domu mizerię przygotowuje się w inny sposób.
Następnym razem do obiadu pokuś się o zrobienie zupełnie innej, nowej odsłony mizerii z nutą azjatyckich smaków. Niezwykle orzeźwiająca i lekka zachwyci smakiem każdego, nawet największego tradycjonalistę, jeśli chodzi o kuchnię polską. Wciąż prosta w przygotowaniu sprawdzi się jako dodatek dla niejednej potrawy. Ponadto to dobra opcja dla wegan, a także dla osób unikających nabiału.
Zobacz także: Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon
Mizeria po azjatycku to zupełnie nowa odsłona polskiego klasyka. Wyjątkowo orzeźwiająca zyskuje głębie smaku, a także nieco egzotyczny charakter. Do jej przygotowania potrzebujesz następujących składników:
- 2-3 ogórki szklarniowe
- Ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Opcjonalnie: szczypta ostrej papryki lub szczypta płatków chili
- Świeża kolendra, szczypiorek lub koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyj ogórki i pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Jeśli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, przed pokrojeniem obierz je. Przełóż plasterki do miski i posyp solą. Odstaw na około 15 minut, aby ogórki puściły nadmiar wody, przez co surówka z ogórka będzie bardziej chrupiąca.
W małej miseczce przygotuj sos. W tym celu przeciśnij ząbek czosnku przez praskę i połącz go z sosem sojowym, olejem sezamowym, a także olejem rzepakowym. Całość dokładnie wymieszaj i polej odciśnięte z wody ogórki. Na koniec całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami chili. Udekoruj świeżą zielenioną i od razu podawaj. Smacznego!
Zobacz też:
Okropnie śmierdzi, ale to skarbnica zdrowia. W Polsce mało kto odważy się spróbować
Ta pasta kanapkowa stanie się hitem twojej kuchni. Zrobisz raz i przepadniesz
To najzdrowsze smarowidło. W Polsce mało znane, a proste do zrobienia