Reklama
Reklama

Mięso już nigdy nie wyjdzie twarde. Wystarczy, że dodasz trzy łyżki do sosu

Gulasz to lubiane przez wiele osób danie jednogarnkowe. Idealne na obiad dla całej rodziny, który można przygotować nawet na kilka dni. Zachwyca smakiem połączenia sosu z dodatkami. Sekret udanego gulaszu tkwi jednak w dobrym mięsie. Szczególnie trzeba zadbać o to, aby nie było ono twarde oraz gumowate. Na szczęście istnieją domowe sposoby na to, aby mięso było zawsze kruche i soczyste. Podpowiadamy jeden z nich.

Odpowiednio przygotowane mięso jest kluczem do tego, aby danie jakim, jest gulasz, posmakowało każdemu. Powinno być kruche, a zarazem soczyste. Najgorsze co może się przytrafić to pyszny sos, a w nim suche, twarde bądź gumowate mięso. Kawałki przeżuwane w nieskończoność raczej nikomu nie przypadną do gustu. Czy można na to jakoś zaradzić? Na szczęście tak i to dosłownie w kilka chwil.  

O tym warto pamiętać, przygotowując gulasz

Chcąc przygotować gulasz, który będzie istną ucztą dla podniebienia, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które zaważą na tym, czy danie wyjdzie smakowite. To właśnie zadbanie o odpowiednie czynności zadecyduje, czy to uwielbiane przez wszystkich danie jednogarnkowe posmakuje każdemu domownikowi. O czym warto pamiętać? 

  • Wybór wysokiej jakości mięsa to podstawa, bez której nie ma szans na pyszne danie i nie pomoże tu nawet obłędny sos. Najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości mięso. Niezależnie od tego, czy to ma być gulasz drobiowy, wieprzowy czy jeszcze inny, mięso musi być świeże i bez przerostów. 
  • Odpowiednie krojenie mięsa, ponieważ świeży i wysokiej jakości produkt to nie wszystko. Należy zadbać również o odpowiednie przygotowanie mięsa. Zaważy to na smaku, jak i soczystości dania. Dobrze zrobić to wzdłuż włókiem, krojąc na dość dużą kostkę. Dzięki temu gulasz będzie niezwykle delikatny, aksamitny, a przy tym miękki.  
  • Odpowiedni dobór dodatków. Wiadomo, że podstawą gulaszu jest mięso, ale warto zadbać również o wysoką jakość pozostałych składników. Dobrze zadbać o aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak potrawy. Czosnek, cebula oraz odpowiednie zioła idealnie współgrają ze smakiem mięsa. Dodatkowo odpowiednio wkrojone warzywa, sos i przepyszne danie jednogarnkowe gotowe.  

Przeczytaj również: Najlepsze wege kotlety. Smakują jak schabowe, a nie ma w nich grama mięsa

Co zrobić, aby gulasz zawsze wyszedł miękki i smaczny?

Dbając o każdy etap przygotowania gulaszu, dobrze mieć pewność, że wyjdzie on smaczny i soczysty. Warto więc znać prosty sposób, który to zapewni. Co więcej, sprawdzi się do każdego rodzaju mięs. Wystarczy prosta czynność, która sprawi, że przygotowywane mięso do gulaszu stanie się miękkie bezproblemowo i szybko. To gwarancja na rozpływający się w ustach gulasz.  

Wszystko za sprawą octu jabłkowego. Ten niepozorny produkt w mig zadziała na mięso i sprawi, że będzie miękkie i soczyste. Zawarty w occie kwas działa na niewypływanie soków z kawałków mięsa. Dzięki temu będzie gotować się w środku, przez co szybciej zmięknie, będzie bardziej soczyste i pyszne.  

To, co musisz zrobić to dodać 2-3 łyżki do lekko podsmażonego już mięsa. Zmniejsz ogień i wymieszaj wszystko, co znajduje się na patelni. Podduszaj to pod przykryciem, aż specyficzny zapach octu zniknie. Dopiero wtedy możesz przystąpić do dodawania pozostałych produktów oraz ukończenia całego dania. Ta prosta czynność sprawi, że mięso wyjdzie idealnie kruche i poczujesz to już przy pierwszym kęsie.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | obiady domowe