Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na duszoną karkówkę. Wychodzi krucha i soczysta

Karkówka to bardzo smaczne mięso, o ile zostanie ono odpowiednio przygotowane. Często zdarza się bowiem, że jest ono twarde lub bardzo gumowe, co psuje cały jego smak. Na szczęście istnieje przepis, dzięki któremu karkówka zawsze wyjdzie soczysta i miękka. Wystarczy, że zastosujemy się do kilku zasad. Sprawdź, jak przygotować idealne mięso.

Duszona karkówka to pyszne danie, które możemy podawać np. z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką, dzięki czemu mamy smaczny obiad dla całej rodziny. Jednak co zrobić, aby mięso było kruche i miękkie? Wystarczy pamiętać o kilku ważnych krokach i przygotować karkówkę z poniższego przepisu. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Co zrobić, aby karkówka zawsze była miękka i krucha? O tym musisz pamiętać

Pierwszą i najważniejszą zasadą, jeśli zależy nam na przygotowaniu kruchej, miękkiej i soczystej karkówki jest wybranie mięsa dobrej jakości. Zwróćmy uwagę na to, aby nie wybrać dużego mięsa, ponieważ im mniejszy kawałek, tym większe prawdopodobieństwo, że pochodzi ono od młodego zwierzęcia. Ma to ogromny wpływ na to, czy będzie ono miękkie po ugotowaniu.

Zaleca się więc, aby wybierać kawałki, które ważą około 1,5-2 kg. Większe sztuki będą twarde i niezbyt smaczne. Dodatkowo pamiętajmy o tym, że część karkówki od strony schabu jest zwykle delikatniejsza i mniej żylasta.

Następną bardzo ważną kwestią jest wcześniejsze zamarynowanie karkówki. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się do tego miód, czosnek, sos sojowy, musztarda, a także słodka papryka. Mięso musimy pokroić na grube plastry, a następnie starannie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowana karkówka powinna odstać co najmniej 2-3 godziny. Najlepiej jednak, aby mięso zostało umieszczone w chłodnym miejscu na całą noc.

Czytaj również: Piecz łososia w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie suchy

Jak przygotować idealną duszoną karkówkę? Ten przepis warto znać

Po zamarynowaniu naszej karkówki możemy przejść do dalszego przygotowywania jej. Do tego smacznego dania potrzebujmy kilku ważnych składników, które dodadzą aromatu i smaku naszej potrawie.

Oto co musimy posiadać w swojej kuchni:

  • 600 g karkówki,
  • 1 cebulę,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 szczyptę mielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej mielonej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • natkę pietruszki.

Przygotowanie duszonej karkówki nie jest trudne, o ile będziemy śledzili dokładnie poniższe kroki. Chcąc uzyskać smaczną i soczystą karkówkę, musimy wykonać następujące czynności:

  1. Karkówkę kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 cm. Następnie rozbijamy je delikatnie tłuczkiem.
  2. Przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku mieszamy z solą, pieprzem, papryką mieloną i odrobiną oleju. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy plastry karkówki i chowamy je do lodówki na około 2 godziny.
  3. Następnie cebulę kroimy w kostkę, a drugi ząbek czosnku kroimy na większe kawałki.
  4. Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Gdy już tak się stanie, obtaczamy je w mące i każdy kawałek podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  5. Obsmażoną karkówkę przekładamy do osobnego garnka, a na patelni podsmażamy cebulę, do której dodajemy paprykę ostrą i wędzoną. Całość podsmażamy przez pół minuty, ciągle mieszając. Tak przygotowaną cebulę z papryką dodajemy do mięsa i dorzucamy do garnka czosnek.
  6. Na patelnię, która służyła nam do smażenia mięsa i cebuli, wlewamy szklankę wody i czekamy, aż się zagotuje. Następnie łopatką dokładnie zbieramy pozostałości, które wzmocnią smak naszego sosu.
  7. Tak przygotowaną zawartość patelni wlewamy do garnka z mięsem, a całość przykrywamy i dodajemy liścia laurowego. Dusimy do momentu, aż mięso uzyska miękkość. Równocześnie pamiętamy o kontrolowaniu ilości płynu, a gdy będzie go za mało, dolewamy wody.
  8. Gdy karkówka jest miękka, dodajemy do sosu śmietankę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Karkówkę podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe