Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz
Nie przepadasz za sklepowym majonezem? Spróbuj zrobić go samodzielnie, wzorując się na sprawdzonej recepturze od jednej z najpopularniejszych ekspertek kulinarnych w naszym kraju. Przepis Magdy Gessler na pewno cię nie zawiedzie. Jeśli z niego skorzystasz, sałatki, jajka faszerowane i kanapki z domowym majonezem znikną ze stołu w 5 minut.
Przepisy Magdy Gessler inspirują miliony setki tysięcy. To jedna z najbardziej wpływowych postaci w polskiej gastronomii, a jej książki kucharskie i programy telewizyjne cieszą się ogromną popularnością od wielu lat.
Znana ekspertka kulinarna tworzy uniwersalne receptury, a przygotowywane z nich dania smakują obłędnie. Na święta wielkanocne możesz spróbować zrobić m.in. majonez według przepisu Magdy Gessler. Ten fenomenalny sos to już niemal legenda. Lepszego nie znajdziesz.
Może cię zainteresować: Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Domowy majonez Magdy Gessler jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego, ponieważ nie zawiera konserwantów. Przygotujesz go ekspresowo z kilku tanich składników dostępnych w każdym markecie i co ważne, możesz modyfikować recepturę według własnych preferencji.
Składniki na wielkanocny majonez Magdy Gessler, których potrzebujesz:
- jaja świeże - 2 sztuki (duże)
- olej rzepakowy - 2 szklanki
- sok z cytryny - z 1 owocu
- musztarda francuska - 2 łyżki
- mleko - 5 łyżek
- sól - szczypta
Czytaj również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka
Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz także odpowiednich naczyń (blendera kielichowego i wysokiego słoika). Zamiast tego drugiego może być także szklanka.
Zacznij od sparzenia jajek pod gorącą wodą. Wbij je do naczynia, dodaj olej i sok z cytryny. Wrzuć także musztardę z gorczycą i dodaj szczyptę soli. Miksuj składniki na najwyższych obrotach przez około 3 minuty.
Rób to, przesuwając blender z dołu ku kurze (tak, aby miały jednolitą konsystencję). Kiedy masa będzie wyglądać już dobrze, wlej mleko i ponownie zmiksuj całość. Majonez powinien być już gęsty.
Zobacz też:
Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie
Zrób pizzę w gofrownicy. Już nigdy nie zechcesz zjeść placka z piekarnika
Tak zrobisz idealny krem do komunijnego tortu. Nie będzie mu straszny nawet upał