Reklama
Reklama

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

Nie przepadasz za sklepowym majonezem? Spróbuj zrobić go samodzielnie, wzorując się na sprawdzonej recepturze od jednej z najpopularniejszych ekspertek kulinarnych w naszym kraju. Przepis Magdy Gessler na pewno cię nie zawiedzie. Jeśli z niego skorzystasz, sałatki, jajka faszerowane i kanapki z domowym majonezem znikną ze stołu w 5 minut.

Przepisy Magdy Gessler inspirują miliony setki tysięcy. To jedna z najbardziej wpływowych postaci w polskiej gastronomii, a jej książki kucharskie i programy telewizyjne cieszą się ogromną popularnością od wielu lat. 

Znana ekspertka kulinarna tworzy uniwersalne receptury, a przygotowywane z nich dania smakują obłędnie. Na święta wielkanocne możesz spróbować zrobić m.in. majonez według przepisu Magdy Gessler. Ten fenomenalny sos to już niemal legenda. Lepszego nie znajdziesz.

Może cię zainteresować: Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam

Przepis na wielkanocny majonez. Ten od Magdy Gessler jest najlepszy

Domowy majonez Magdy Gessler jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego, ponieważ nie zawiera konserwantów. Przygotujesz go ekspresowo z kilku tanich składników dostępnych w każdym markecie i co ważne, możesz modyfikować recepturę według własnych preferencji. 

Składniki na wielkanocny majonez Magdy Gessler, których potrzebujesz:

  • jaja świeże - 2 sztuki (duże)
  • olej rzepakowy - 2 szklanki
  • sok z cytryny - z 1 owocu
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • mleko - 5 łyżek
  • sól - szczypta

Czytaj również: Idealny biszkopt na każdą okazję. Nigdy nie opada, jest wysoki i puszysty jak chmurka

Jak zrobić domowy majonez Magdy Gessler? Nie potrzebujesz dużo czasu ani umiejętności

Do przygotowania domowego majonezu potrzebujesz także odpowiednich naczyń (blendera kielichowego i wysokiego słoika). Zamiast tego drugiego może być także szklanka.

Zacznij od sparzenia jajek pod gorącą wodą. Wbij je do naczynia, dodaj olej i sok z cytryny. Wrzuć także musztardę z gorczycą i dodaj szczyptę soli. Miksuj składniki na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. 

Rób to, przesuwając blender z dołu ku kurze (tak, aby miały jednolitą konsystencję).  Kiedy masa będzie wyglądać już dobrze, wlej mleko i ponownie zmiksuj całość. Majonez powinien być już gęsty. 

Zobacz też:

Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie

​Zrób pizzę w gofrownicy. Już nigdy nie zechcesz zjeść placka z piekarnika

Tak zrobisz idealny krem do komunijnego tortu. Nie będzie mu straszny nawet upał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy
Przejdź na