Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Pasztet wielkanocny gości na wielkanocnych stołach w wielu polskich domach. Ty również nie wyobrażasz sobie świąt bez bogatego smaku i aromatu tej sycącej potrawy? W takim razie musisz nauczyć się ją samodzielnie przygotowywać. Możesz skorzystać z przepisu, który w internecie znalazła ostatnio ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam.
Niemało jest tych, którzy uważają, że w kwietniu na świątecznym stole poza jajkami faszerowanymi, żurkiem czy pieczenią powinien pojawić się także pasztet wielkanocny. Ludzie często uznają go za symbol obfitości i końca postnych wyrzeczeń.
Jeśli ty również jesteś fanem tego tradycyjnego dania, jeszcze w tym roku możesz nauczyć się przygotowywać je w taki sposób, aby posmakowało wszystkim domownikom. Oto fenomenalny przepis na pasztet wielkanocny.
Jeśli zależy ci na tym, aby twój wielkanocny pasztet miał aksamitną konsystencję i smakował idealnie, nie zapomnij dodać do niego szklanki mleka. Jeśli to zrobisz, będzie tak smaczny, że na pewno jako pierwszy zniknie ze stołu podczas śniadania.
Mleko nie jest oczywiście typowym, tradycyjnym składnikiem do pasztetu wielkanocnego. Dodaje mu jednak lekkości i sprawia, że staje się bardziej kremowy. Dzięki temu smakuje bosko ze świeżym pieczywem, chrzanem, ćwikłą, ogórkiem kiszonym czy innymi warzywami.
Może cię zainteresować: Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz
Przepis na wielkanocny pasztet możesz modyfikować w zależności od swoich osobistych upodobań smakowych. Jeśli nie przepadasz za mlekiem, nie musisz na siłę go dodawać, tylko dlatego, że to zaleciliśmy.
Pamiętaj, że podstawą dania jest mięso mielone - zazwyczaj wieprzowe z dodatkiem drobiu albo cielęciny. Ważne są także przyprawy, które wydobywają smak i pomagają stworzyć unikalną świąteczną potrawę.
Przepis na wielkanocny pasztet - składniki (przykładowe):
- mięso mielone - 500 g
- jajo surowe - 2 sztuki
- mleko - 1 szklanka
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 2 sztuki
- bułka tarta - 2-3 łyżki
- masło - 2-3 łyżki
- jajo ugotowane na twardo - 3 sztuki
- boczek wędzony - 100 g
- pietruszka (natka) - 3 łyżki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Gdy kupisz wszystkie składniki, możesz zabrać się za przygotowywanie pasztetu wielkanocnego. Obierz cebulę i czosnek, a później podsmaż je na maśle. Mięso zmiel, dodaj go niego cebulę i czosnek, a także mleko, surowe jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj składniki ręcznie albo mikserem.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyłóż połowę przygotowanego farszu. Na nich pośrodku formy ułóż pasterki ugotowanych jajek i boczku, (albo jeśli go nie lubisz, zrezygnuj z tego składnika). Przykryj je resztą masy i wygładź powierzchnię tak, by była w miarę jednolita.
Posyp pasztet pietruszką i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kiedy będzie rumiany, wyjmij go i poczekaj, aż trochę ostygnie. Dopiero wtedy go pokrój i nałóż na talerze.
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś
Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę