Kotlety szarpane, czyli idealny przepis na szybki obiad
Po ciężkim i wyczerpującym dniu mało kto ma ochotę długo stać w kuchni, by przyrządzać wielodaniowy posiłek. Najważniejsze w takim przypadku jest, by było szybko, sycąco i po prostu dobrze. Warto wykorzystać nasz przepis na szybki obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak zrobić kotlety szarpane.
Żeby przygotować szarpane kotlety na szybki obiad potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g cebuli
- 100 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- ulubione zioła (bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek)
- sól, pieprz ziołowy
- olej
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 10 kotletów, czyli trzy lub cztery porcje obiadowe. Do smażenia najlepiej wybrać stosunkowo dużą patelnię, co pozwoli szybciej przyrządzić wszystkie porcje. Z mniejszym naczyniem po prostu cały proces może trwać trochę dłużej.
Przygotowanie kotletów szarpanych zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa oraz ewentualnie usunięcia chrząstek czy włókien. Następnie obieramy pieczarki i cebulę, a także przygotowujemy dość sporą miskę. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałki i przekładamy do przygotowanego naczynia. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę i również wsypujemy do miski. Pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie dokładamy do reszty składników.
Do tak przygotowanych elementów dodajemy mąkę pszenną, majonez, ulubione zioła oraz po łyżeczce soli i pieprzu ziołowego. Miskę odstawiamy na chwilę i w tym czasie rozgrzewamy suchą patelnię. Gdy będzie nagrzana, wylewamy na nią olej, by przykrył jej powierzchnię. Czekamy chwilę, aż nabierze temperatury. Masę na kotlety szarpane nakładamy łyżką według uznania (na jeden kotlet powinna przypadać 1 lub 2 łyżki) i smażymy do zarumienienia przez trzy minuty z każdej strony.
Kotlety szarpane najlepiej jest podawać z ulubionymi dodatkami. Może to być kasza, makaron lub ryż. Nie można również zapomnieć o warzywach. W tym przypadku idealnie sprawdzi się mizera, smażone buraczki czy sezonowa surówka.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni