Kotlety chrupią aż miło. Wystarczy dodać do masy jeden, nietypowy dodatek
Znudziły ci się tradycyjne mielone? Okazuje się, że to mięso można przyrządzać na różne sposoby. Tym razem przedstawiamy przepis, dzięki któremu mielone będą chrupiące, ale też zdrowsze. Wystarczy dodać do masy jeden, nietypowy dodatek, kojarzony z ciastami i owsianką.
Mięso mielone stanowi główny składnik wielu zapiekanek, klopsów i kotletów. To ostatnie danie najczęściej gości na polskich stołach. Warto wzbogacić je o...orzechy i konkretne przyprawy, które nadadzą im zupełnie innego wymiaru smaku. Sprawdź prosty przepis na nowoczesne mielone.
Orzechy sprawiają, że kotlety mielone są chrupiące i zyskują nowy smak, ale nie tylko. Ten dodatek ma również szereg właściwości zdrowotnych, dlatego dietetycy namawiają, aby włączyć go do jadłospisu.
Warto dodawać orzechy do masy na mielone, ponieważ stanowią źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 oraz kwasu omega-3. W swoim składzie zawierają również cenne aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały tj. magnez, fosfor, potas, mangan, cynk, jod.
Orzechy obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwzapalnie i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Poza tym regulują ciśnienie krwi.
Ten dodatek wzmacnia funkcjonowanie systemu nerwowego. Właśnie dlatego powinny go jeść osoby przemęczone, borykające się ze stresem lub te mające problemy ze snem.
Orzechy są polecane przy dolegliwościach żołądkowych, ponieważ mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i odtruwające. Oprócz tego poprawiają wygląd cery i kondycję włosów.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Twardy i żylasty gulasz? Wystarczy zwrócić uwagę na jeden składnik
Warto dodatkowo podbić smak kotletów mielonych z orzechami przyprawami z podobnej kategorii. Mowa o kminie rzymskim, który ma charakterystyczny, orientalny aromat. Idealnie sprawdzi się także gałka muszkatołowa i kolendra.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kotletów mielonych z orzechami? Oto lista:
- 1/2 kg mięsa mielonego;
- 1 cebula;
- 1 bułka namoczona w mleku;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 100 g orzechów włoskich;
- przyprawy: kmin rzymski, gałka muszkatołowa, kolendra, sól, pieprz;
- bułka na panierkę;
- olej do smażenia.
Na początek zaczynamy wyrabiać kleistą masę na kotlety mielone. W tym celu mieszamy mięso z jajkiem i bułką odciśniętą z mleka.
W kolejnym kroku siekamy drobno orzechy i również dorzucamy je do masy. Dodajemy też musztardę i wszystkie przyprawy według uznania.
Następnie formujemy kotlety i rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Na koniec obtaczamy je w bułce i smażymy do momentu, aż będą złociste.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia