Reklama
Reklama

Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki

Poszukujesz alternatywny dla ciast z truskawkami? Jeśli znudziły ci się tradycyjne wypieki, to koniecznie przygotuj babeczki z truskawkami, których smak pokochają wszyscy. Zrobisz je szybko z popularnych produktów. Będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdź prosty przepis.

W czerwcu zazwyczaj robimy wypieki z truskawek, żeby w pełni wykorzystać te sezonowe owoce, które lada moment mogą zniknąć ze straganów i sklepowych półek. Tym razem przedstawiamy przepis na truskawkowe babeczki, znikające z talerza w mgnieniu oka. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tak naprawdę wystarczy zrobić masę, którą zalejemy truskawki

Składniki na babeczki z truskawkami

Składniki na babeczki z truskawkami są popularne, dlatego kupimy je w każdym sklepie. Zazwyczaj jednak mamy te produkty w swojej kuchni. Wystarczy jedynie dokupić trochę truskawek, których nie może zabraknąć w tym wypieku. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek z truskawkami? Oto lista:

  • 1 jajko;
  • 150 g mąki;
  • 100 g truskawek;
  • 100 ml mleka;
  • 80 g cukru;
  • 50 ml oleju;
  • 8 g proszku do pieczenia;
  • 8 g cukru waniliowego.

Prosty i szybki przepis na babeczki z truskawkami

Przygotowanie babeczek z truskawkami zaczynamy od umycia owoców i oczyszczenia ich z szypułek. Następnie kładziemy je w papierowych foremkach lub specjalnej blaszce do babeczek

W kolejnym kroku wbijamy do miski jajko oraz wsypujemy zarówno cukier zwykły, jak i waniliowy. Całość łączymy za pomocą trzepaczki. 

Do połączonych składników dolewamy mleko oraz olej i ponownie mieszamy całość. Na koniec dodajemy mąkę, a także proszek do pieczenia, powtarzając czynność mieszania. 

Musimy uzyskać jednolite i gęste ciasto, jednak z zachowaniem lejącej struktury. Tak przygotowaną masą zalewamy truskawki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki z truskawkami pieczemy przez 20 minut

Małe wypieki podajemy zaraz po wystygnięciu. Babeczki z truskawkami możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub czekoladą, którą uprzednio rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Zobacz też:

Kawa mrożona z najmodniejszym dodatkiem sezonu. Smaczniejsza, niż w kawiarni

Zmieszaj z kawą i włóż na noc do lodówki. Energetyczne i zdrowe śniadanie

​Lepszych kotletów nie jadłeś. Z tego przepisu przyrządza je Robert Makłowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | przekąski