Kładę truskawki do foremek i zalewam je masą. W mgnieniu oka mam pyszne babeczki
Poszukujesz alternatywny dla ciast z truskawkami? Jeśli znudziły ci się tradycyjne wypieki, to koniecznie przygotuj babeczki z truskawkami, których smak pokochają wszyscy. Zrobisz je szybko z popularnych produktów. Będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Sprawdź prosty przepis.
W czerwcu zazwyczaj robimy wypieki z truskawek, żeby w pełni wykorzystać te sezonowe owoce, które lada moment mogą zniknąć ze straganów i sklepowych półek. Tym razem przedstawiamy przepis na truskawkowe babeczki, znikające z talerza w mgnieniu oka. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Tak naprawdę wystarczy zrobić masę, którą zalejemy truskawki.
Składniki na babeczki z truskawkami są popularne, dlatego kupimy je w każdym sklepie. Zazwyczaj jednak mamy te produkty w swojej kuchni. Wystarczy jedynie dokupić trochę truskawek, których nie może zabraknąć w tym wypieku.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babeczek z truskawkami? Oto lista:
- 1 jajko;
- 150 g mąki;
- 100 g truskawek;
- 100 ml mleka;
- 80 g cukru;
- 50 ml oleju;
- 8 g proszku do pieczenia;
- 8 g cukru waniliowego.
Przygotowanie babeczek z truskawkami zaczynamy od umycia owoców i oczyszczenia ich z szypułek. Następnie kładziemy je w papierowych foremkach lub specjalnej blaszce do babeczek.
W kolejnym kroku wbijamy do miski jajko oraz wsypujemy zarówno cukier zwykły, jak i waniliowy. Całość łączymy za pomocą trzepaczki.
Do połączonych składników dolewamy mleko oraz olej i ponownie mieszamy całość. Na koniec dodajemy mąkę, a także proszek do pieczenia, powtarzając czynność mieszania.
Musimy uzyskać jednolite i gęste ciasto, jednak z zachowaniem lejącej struktury. Tak przygotowaną masą zalewamy truskawki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babeczki z truskawkami pieczemy przez 20 minut.
Małe wypieki podajemy zaraz po wystygnięciu. Babeczki z truskawkami możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub czekoladą, którą uprzednio rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Zobacz też:
Zapomnij o chrzanie, od którego wszyscy się krzywią. Ten sos chrzanowy zniknie ze stołu raz, dwa
Biała kiełbasa wysycha podczas pieczenia? Popełniasz ten błąd, przez który jest niesmaczna
Ten sernik japoński nie ma sobie równych. Jest puszysty i tak lekki, jakby nic nie ważył