Reklama
Reklama

Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze

Dawniej była na tyle pospolita, że uważano ją za danie biedoty, a obecnie jedzą ją głównie bogacze. Ta zapomniana zupa podawana jest teraz wyłącznie w dobrych eleganckich restauracjach i trzeba za nią niemało zapłacić. W domu mało kto decyduje się na jej przygotowanie, mimo tego, że Polacy przyrządzali ją już wieki temu.

Znudziły ci się już pomidorowa, barszcz i kapuśniak? Spróbuj przygotować inną, zapomnianą polską zupę, która kiedyś byłą jednym z najpopularniejszych potraw. Jedzono ją tak często, że była żartobliwie określana jako danie biedoty. Dziś jednak odeszła w zapomnienie. 

Chodzi oczywiście o zupę rakową, którą dziś można zjeść niemal wyłącznie w dobrych restauracjach za niemałe pieniądze, a jej przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane. Jeśli chcesz, możesz zrobić ją samodzielnie. Twoja rodzina na pewno będzie pozytywnie zaskoczona.

Może cię zainteresować: Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie

Zupa rakowa - co to za potrawa? Zrób na obiad zamiast pomidorowej i barszczu

Obecnie zupa rakowa jest uznawana za rarytas podawany w ekskluzywnych restauracjach. W XIX wieku była jednak kulinarnym skarbem, o którego zaletach rozpisywano się w wielu książkach. Przygotowuje się ją ze świeżych raków, a poza skorupiakami także z warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. 

Zupa rakowa - dlaczego warto ją jeść? Jest zdrowa, lekka i pożywna

Zupę rakową warto jeść z wielu powodów. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale też lekka, bo zawiera tylko 81 kcal w 100 gramach. Ponadto ma do zaoferowania szereg właściwości prozdrowotnych. 

W rakach, które stanowią jej bazę, znajduje się  pełnowartościowe białko, a to jak wiadomo, pozytywnie wpływa na mięśnie. Zawierają one także nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. omega-3, wspomagające kondycję mózgu, a także: wapń, fosfor, witaminy: C, E, D i witaminy z grupy B.

Czytaj również: Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem

Prosty przepis na zupę rakową. Sprawdź, jak ją przygotować w domu

Zupy rakowej możesz spróbować w dobrej restauracji, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ją samodzielnie w domu. W niektórych polskich sklepach bez problemu znajdziesz mrożone skorupiaki.

Składniki:

  • raki (mrożone/ świeże) - minimum 10 sztuk
  • bulion - około 1 litr
  • żółtka jajek - 2 sztuki
  • masło - 50 gramów
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • śmietanka (30 proc.) - 30 ml
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • koperek
  • grzanki/ chleb

Na początek zagotuj bulion, a potem wrzuć do niego mrożone raki. Niech pobędą w gotującej się wodzie przez 10 minut, a potem zostaw je tak i poczekaj, aż wystygną. Dopiero wtedy wyjmij je z garnka. 

Wyciągnij mięso ze skorupiaków i przełóż je do miski, zalej bulionem, dzięki temu nie będzie suche. Same skorupki drobno zmiel i podsmaż na maśle tak, aby uzyskać piękny pomarańczowy kolor. 

Powstanie masełko rakowe, które następnie powinieneś włożyć do garnka z bulionem i podgotować przez 5 minut. W kolejnym kroku przecedź zupę, odlej do miski 1 chochlę, dodaj trochę chłodnej wody, żółtka jaj i bułkę tartą. 

Wymieszaj. Zaprawę wlej do garnka i wymieszaj, a później jeszcze dopraw zupę rakową solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawaj z mięsem rakowym i chlebem lub grzankami.

Zobacz też:

Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki

Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką

​Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy