Kiedyś była daniem biedoty. Obecnie jedzą ją sami bogacze
Dawniej była na tyle pospolita, że uważano ją za danie biedoty, a obecnie jedzą ją głównie bogacze. Ta zapomniana zupa podawana jest teraz wyłącznie w dobrych eleganckich restauracjach i trzeba za nią niemało zapłacić. W domu mało kto decyduje się na jej przygotowanie, mimo tego, że Polacy przyrządzali ją już wieki temu.
Znudziły ci się już pomidorowa, barszcz i kapuśniak? Spróbuj przygotować inną, zapomnianą polską zupę, która kiedyś byłą jednym z najpopularniejszych potraw. Jedzono ją tak często, że była żartobliwie określana jako danie biedoty. Dziś jednak odeszła w zapomnienie.
Chodzi oczywiście o zupę rakową, którą dziś można zjeść niemal wyłącznie w dobrych restauracjach za niemałe pieniądze, a jej przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane. Jeśli chcesz, możesz zrobić ją samodzielnie. Twoja rodzina na pewno będzie pozytywnie zaskoczona.
Może cię zainteresować: Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie
Obecnie zupa rakowa jest uznawana za rarytas podawany w ekskluzywnych restauracjach. W XIX wieku była jednak kulinarnym skarbem, o którego zaletach rozpisywano się w wielu książkach. Przygotowuje się ją ze świeżych raków, a poza skorupiakami także z warzyw, aromatycznych ziół i przypraw.
Zupę rakową warto jeść z wielu powodów. Jest nie tylko smaczna i pożywna, ale też lekka, bo zawiera tylko 81 kcal w 100 gramach. Ponadto ma do zaoferowania szereg właściwości prozdrowotnych.
W rakach, które stanowią jej bazę, znajduje się pełnowartościowe białko, a to jak wiadomo, pozytywnie wpływa na mięśnie. Zawierają one także nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. omega-3, wspomagające kondycję mózgu, a także: wapń, fosfor, witaminy: C, E, D i witaminy z grupy B.
Czytaj również: Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem
Zupy rakowej możesz spróbować w dobrej restauracji, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ją samodzielnie w domu. W niektórych polskich sklepach bez problemu znajdziesz mrożone skorupiaki.
Składniki:
- raki (mrożone/ świeże) - minimum 10 sztuk
- bulion - około 1 litr
- żółtka jajek - 2 sztuki
- masło - 50 gramów
- bułka tarta - 1 łyżka
- śmietanka (30 proc.) - 30 ml
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- koperek
- grzanki/ chleb
Na początek zagotuj bulion, a potem wrzuć do niego mrożone raki. Niech pobędą w gotującej się wodzie przez 10 minut, a potem zostaw je tak i poczekaj, aż wystygną. Dopiero wtedy wyjmij je z garnka.
Wyciągnij mięso ze skorupiaków i przełóż je do miski, zalej bulionem, dzięki temu nie będzie suche. Same skorupki drobno zmiel i podsmaż na maśle tak, aby uzyskać piękny pomarańczowy kolor.
Powstanie masełko rakowe, które następnie powinieneś włożyć do garnka z bulionem i podgotować przez 5 minut. W kolejnym kroku przecedź zupę, odlej do miski 1 chochlę, dodaj trochę chłodnej wody, żółtka jaj i bułkę tartą.
Wymieszaj. Zaprawę wlej do garnka i wymieszaj, a później jeszcze dopraw zupę rakową solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podawaj z mięsem rakowym i chlebem lub grzankami.
Zobacz też:
Te placuszki robię w kilka minut na śniadanie. Wychodzą puszyste jak obłoczki
Ta sałatka jest najlepsza na grilla. Idealnie komponuje się z kiełbasą i karkówką
Zapomnij o lemoniadzie. Wystarczy włożyć torebkę herbaty do tego popularnego napoju