Reklama
Reklama

Kiedy i jak zbierać czarny bez? Zrobisz z niego syrop na jesień

Czarny bez to jedna z najpopularniejszych roślin na terenie naszego kraju. Nie potrzebuje specjalnej gleby, ani stanowiska. W dodatku jego kwiaty i owoce charakteryzują się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Sprawdź, kiedy i jak zbierać czarny bez.

Koniec lata to idealny czas, by pomyśleć o zabezpieczeniu się przed jesienią i związanym z nią okresem chorobowym. Jednym z najlepszych metod będą przetwory z czarnego bzu.

Czarny bez — kiedy zbierać?

Przede wszystkim należy odróżnić kwiaty od owoców czarnego bzu. Te pierwsze zbieramy już na przełomie maja i czerwca, natomiast kwiaty czarnego bzu zbiera się pod koniec sierpnia i na początku września. To właśnie wtedy jagody mają najlepszy smak. Należy oczywiście pamiętać o tym, by wybierać te, które są czarne, dojrzałe i lśniące. Dzięki temu otrzymamy pyszne i zdrowe domowe medykamenty i inne produkty.

Jak zbierać czarny bez?

Sposób zbierania czarnego bzu jest równie ważny, co czas zbiorów. W tym celu konieczne jest ścięcie z drzewa całego baldachu, a następnie obejrzenie jagód. Gdy ususzymy owoce czarnego bzu, szypułki trzeba będzie usunąć. Jednak tego procesu nie wolno przeprowadzać na słońcu. W takim przypadku owoce ściemnieją i stracą swoje walory. Pamiętajmy o tym, że surowe owoce czarnego bzu są trujące. Ich spożycie powoduje osłabienie organizmu, nudności i wymioty.

Czarny bez i jego właściwości

Medykamenty z owoców czarnego bzu mają szerokie zastosowanie w domowej apteczce. Przede wszystkim usuwają nadmiar wolnych rodników, a także oczyszczają tkanki z toksyn. Dodatkowo czarny bez działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz wykrztuśnie. Poprawia odporność organizmu i pobudza termoregulację. Jest świetnym źródłem witamin (A, B i C), a także takich minerałów jak cynk, fosfor, miedź i potas.

Zobacz też:

Szybka i prosta przekąska z cukinii. Zrób od razu z podwójnej porcji

To najprostsze ciasto na świecie. Wykorzystaj truskawki, póki jest na nie sezon

Dodaj do dżemu zamiast cukru. Nie straci smaku, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory