Reklama
Reklama

Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy

Karpatka to królowa polskich deserów uwielbiana przez liczne grono osób. Delikatna i jednocześnie efektowna kojarzy się z rodzinnymi imprezami, takimi jak święta, chrzciny czy imienny. Okazuje się, że przy następnej okazji możesz zaskoczyć swoich gości i podać to tradycyjne ciasto w nieco nowoczesnej wersji, a mianowicie z dodatkiem owoców. Ten wariant z pewnością zachwyci każdego. Poznaj przepis i wypróbuj przy następnej okazji.

Karpatka to tradycyjne ciasto składające się z ciasta parzonego i delikatnego kremu budyniowego. Aksamitna i słodka, dobrze prezentuje się na imprezowym stole, a także doskonale współgra z popołudniową kawą. A gdyby tak wzbogacić ją o owoce, dzięki którym zyska zupełnie inny wymiar wyglądu i smaku? Wśród gości z pewnością zrobi furorę. 

Czy do karpatki można dodać owoce? Sposób na tradycyjne ciasto w nowoczesnym wydaniu

Karpatka to hit niejednej imprezy, dlatego warto o niej pamiętać, gdy rozpoczyna się sezon na różne uroczystości typu komunie, chrzciny czy wesela. Ciasto zachwyca bowiem swoim wyglądem, lekkością i słodkością. Klasyczna wersja karpatki to dwie warstwy parzonego ciasta połączone gładkim kremem budyniowym.  

W tej propozycji karpatki dodatkowym elementem są owoce. Tym razem wybór padł na uwielbiane maliny, które świetnie kontrastują swoim kwaskowatym posmakiem ze słodkim kremem. W ten sposób ciasto zyskuje lekkość, orzeźwienie oraz jeszcze większą prezencję na talerzu.  

Z pewnością goście nie przejdą obojętnie, wobec tego ciasta i poproszą o dokładkę, a nawet o przepis. Przygotowując karpatkę z owocami, możesz postawić również na inne owoce, takie jak truskawki czy borówki, tym samym tworząc smakowite wariancje tego smakowitego ciasta. 

Zobacz także: Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Jak przygotować karpatkę z owocami? Wypróbuj ten przepis  

Karpatka z owocami to świetny wybór na rodzinne spotkania, letnie przyjęcia czy większe uroczystości, jak komunia bądź chrzciny. Jest połączeniem tego co tradycyjne, z tym co nowoczesne i świeże. Owoce nadadzą nowego smaku, a także efektowności na talerzu. Wobec tego, do przygotowania wersji karpatki z owocami, potrzebujesz następujących składników:  

Ciasto parzone:  

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej  
  • 100 g masła  
  • 1 szklanka wody  

Krem budyniowy: 

  • 1 l mleka  
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego  
  • 250 g masła  

Wkładka owocowa:

  • 2 galaretki malinowe  
  • 300 g mrożonych lub świeżych malin  
  • 600 ml wrzącej wody  

Sposób przygotowania: 

Przyrządzanie karpatki rozpocznij od rozpuszczenia w garnku masła wraz z dodatkiem wody. Następnie wsyp mąkę i całość mieszaj na małej mocy palnika do momentu, aż powstanie jednolite ciasto, które pozostaw do ostygnięcia.  

W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremu. Do miski wsyp budynie śmietankowe i zalej je szklanką mleka. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotuj i dodawaj do niego zawartość przygotowaną w misce. Całość gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Nie zapominaj o mieszaniu, aby nie dopuścić do przypalenia masy. Zostaw ją do wystygnięcia.  

Następnie do przestudzonego ciasta parzonego dodawaj jajka, miksując całość. Na blaszce wyłożonej papierem rozprowadź powstałą masę, tworząc dwa spody ciasta. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz spody jeszcze przez około 15 minut.  

W międzyczasie przygotuj wstawkę owocową. Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie dorzuć do nich maliny i dokładnie wymieszaj. Zajmij się również dokończeniem masy budyniowej. W tym celu w misce rozetrzyj miękkie masło i stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń, cały czas miksując.  

Teraz pozostaje już wszystko połączyć ze sobą. Na pierwszy blat ciasta parzonego wyłóż połowę masy budyniowej, a następnie umieść na niej tężejącą galaretkę z malinami. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej i całość przykryj drugim blatem ciasta parzonego. Delikatnie dociśnij i włóż do lodówki na około 3-4 godziny, aby ciasto mogło stężeć. Przed podaniem udekoruj karpatkę cukrem pudrem Smacznego! 

Zobacz też:

​To najprostsza i najszybsza pizza, jaką możesz zrobić. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Zamiast w liście kapusty, zawiń gołąbki w to. Rodzina będzie zachwycona

Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy | owoce