Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu
Niektórzy uwielbiają zajadać się masłem orzechowym i to prosto ze słoika. Specjalne dla smakoszy tej kremowej pasty przygotowaliśmy przepis na domowe masło orzechowe, które bije na głowę sklepowe wersje. Jet nie tylko smaczniejsze od gotowców, ale również zdrowsze, pełne białka i dobroczynnych tłuszczów.
Chcesz, żeby twoje masło orzechowe było w pełni naturalne, pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków? W takim razie przygotuj je samodzielnie w domu i to tylko z 4 produktów. Sprawdź prosty przepis - wybierz zdrowszą i smaczniejszą opcję.
Głównym składnikiem naturalnego, jak i sklepowego masła orzechowego są orzechy arachidowe. To naturalne nie ma natomiast sztucznych dodatków tj. konserwanty, barwniki, utwardzone tłuszcze roślinne czy cukier.
Orzechy arachidowe zawierają one cenne witaminy: E oraz B3, a także minerały tj. magnez, fosfor i potas. Poza tym stanowią źródło białka oraz zdrowych tłuszczów.
Zawierają aż 46 proc. tłuszczu, dlatego należy jeść ten produkt z umiarem. Wtedy możemy być pewni, że nie wpłynie źle ani na naszą figurę, ani na zdrowie. Wręcz przeciwnie...
Kwas oleinowy nie gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej. Zamiast tego obniża poziom "złego cholesterolu", wspomaga pracę układu krwionośnego, a do tego przyspiesza metabolizm. Regularne jedzenie orzechów arachidowych pomaga również obniżyć ciśnienie.
Składniki:
- 250 g prażonych orzechów archaidowych (można uprażyć surowe);
- 2 łyżki oleju roślinnego;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Prażone orzechy archaidowe wrzucamy do blendera albo malaksera. Mielimy je przez chwilę, a następnie dodajemy olej roślinny i ponownie rozdrabniamy całość. Z czasem zmienią się w oleistą pastę.
Do tak przygotowanego masła orzechowego dodajemy miód i sól. Na koniec przekładamy je do słoiczka. Produkt trzymamy w lodówce, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość.
Masło orzechowe można wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Wiele osób dodaje tę pastę do owsianek czy smoothie, nadając im orzechowy posmak.
Ten produkt pasuje też do wielu wypieków tj. ciastka, muffiny czy batony energetyczne. Znalazł zastosowanie również w kuchni azjatyckiej jako składnik wielu sosów.
Zobacz też:
Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne
Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni
To najlepsza mąka na faworki. Nigdy więcej nie wyjdą twarde