Już nie kiszone i konserwowe. Teraz do słoików kładę to smarowidło
Latem ochoczo kładziemy do słoików ogórki kiszone i konserwowe. Istnieje jednak mnóstwo oryginalnych pomysłów na wykorzystanie tych warzyw. U mnie w domu największą furorę robi...dżem ogórkowy. Wiele osób złapie się za głowę na myśl o takich przetworach, ale są naprawdę smaczne - moja rodzina je uwielbia.
W pewnym momencie miałam dość tradycyjnych kiszonych i konserwowych. Poszperałam po Internecie i znalazłam przepis na dżem z ogórków. W pierwszym momencie byłam sceptycznie nastawiona do takiej wersji tych warzyw, jednak zaryzykowałam i nie żałuję. Sprawdź, jak zrobić to przepyszne smarowidło do kanapek i nie tylko...
Najczęściej robimy dżemy z truskawek i czarnych porzeczek. Można nawet przygotować te przetwory ze skórek arbuza. Rzadziej wykorzystujemy do nich warzywa, tj. marchew czy dynia, jednak mało kto słyszał o smarowidle z ogórków. Jak smakuje?
Dżem z ogórków ma słodko-cytrusowy smak z wyczuwalną, pikantną nutą imbiru. Nie jest aż tak słodki, jak inne tego typu smarowidła, ale za to wyrazisty i orzeźwiający.
W wersji na słodko smaruję nim pieczywo, gofry i naleśniki - jest świetną alternatywą dla tradycyjnych konfitur. Można stworzyć z niego letni deser, łącząc go z jogurtem naturalnym i obsypując orzechami. Warto dodać łyżeczkę do lemoniady i herbaty.
W wersji wytrawnej pasuje do deski z serami i krakersami. Wspaniale komponuje się z pieczonym kurczakiem, pasztetem czy szynką.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych;
- 400 g cukru;
- 2 cytryny;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 opakowanie żelufix 2:1;
- 2 łyżeczki startego imbiru;
- 2 łyżeczki posiekanej mięty.
Przygotowanie:
Na początek dokładnie myję ogórki, obieram je ze skórki, kroję wzdłuż i usuwam łyżeczką wszystkie nasiona. Potem ścieram te warzywa na tarce o grubych oczkach.
W kolejnym kroku przekładam ogórki do garnka, zasypuję je cukrem i zalewam sokiem z cytryn. Dorzucam też ich skórki oraz starty imbir.
Całość gotuję na średnim ogniu przez około 30 minut. Wówczas warzywa zrobią się miękkie, a płyn nieco odparuje.
Następnie dosypuję cukier waniliowy i żelfix. Kontynuuję gotowanie jeszcze przez 3 minuty.
Na koniec dorzucam posiekaną miętę, całość mieszam i zdejmuję z ognia. Tak przygotowany dżem z ogórków przekładam do uprzednio wyparzonych słoików, mocno je zakręcam, odwracam do góry dnem i odstawiam na 10 minut. Przetwory przenoszę do ciemnego i chłodnego miejsca, gdy ostygną.
Zobacz też:
Znudziły ci się naleśniki z serem lub dżemem? To nadzienie wyrwie cię z kapci
Moja babcia robi najlepsze ciasto z papierówkami. 1 składnik sprawia, że wychodzi z blachy
Do tego ciasta drożdżowego nie potrzebujesz mleka, ani jajek. Wyrośnie puszyste, jak obłoczek