Reklama
Reklama

Jeszcze zdążysz zrobić zakwas na żurek. Ten szybki przepis mam od zabieganej koleżanki

Jeszcze nie jest za późno, aby zrobić zakwas na żurek wielkanocny, ale to już ostatnie chwile, jeśli chcesz samodzielnie go przygotować. Wypróbuj ten szybki przepis, który dostałam od zabieganej koleżanki, a na pewno wyjdzie idealny. Zupa będzie tak smaczna, że w święta cała rodzina będzie prosić cię o dokładkę.

Żurek to pozycja obowiązkowa na polskim wielkanocnym stole. Tę pyszną zupę można przygotować w różnych wariantach, ale zawsze powinna być ona przygotowywana na tradycyjnym domowym zakwasie. 

Do świąt pozostał już niecały tydzień. To niewiele czasu, ale nie martw się, bo na pewno zdążysz jeszcze zrobić własny zakwas na żurek. W smaku będzie on o niebo lepszy od sklepowych zaczynów. Musisz tylko wykorzystać ten szybki przepis, który mam od zabieganej koleżanki. 

Może cię zainteresować: Ugotuj na święta zamiast żurku. Zaskoczysz rodzinę i będziesz rozdawać dokładki

Jeszcze nie jest za późno, aby zrobić zakwas na żurek. Wystarczy kilka składników

Przygotowanie pysznego zakwasu na żurek nie musi być czasochłonne. Możesz zrobić to nawet teraz, mimo że do świąt został niecały tydzień. Potrzebujesz tylko czystego słoika, kawałka gazy z apteki i gumki recepturki. No i oczywiście kilku podstawowych produktów spożywczych, które będą potrzebne do jego zrobienia. 

Składniki na zakwas na żurek:

  • woda przegotowana - 1,5 litra
  • mąka żytnia razowa (wysoki typ) - 2 szklanki
  • czosnek - 4 ząbki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 4 sztuki
  • pieprz czarny - kilka ziaren do smaku

Przygotuj pyszny zakwas na żurek w ten sposób. Szybki przepis od zabieganej koleżanki

Jeżeli masz w domu wszystkie składniki, możesz przystąpić do przygotowywania zakwasu na żurek. Najpierw wyjmij z szafki duży, czysty, wyparzony i osuszony słoik. Wsyp do niego żytnią, razową mąkę, dorzuć rozgnieciony wcześniej czosnek i wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz). 

Możesz również dodać odrobinę chleba razowego pieczonego na żytnim zakwasie, aby przyspieszyć cały proces. Tak przygotowane składniki zalej przegotowaną wodą (po ostygnięciu) i dokładnie je wymieszaj. Po wszystkim naczynie zakryj gazą i zabezpiecz słoik za pomocą zwykłej gumki recepturki. 

Zakwas na żurek przechowuj w suchym i ciepłym pomieszczeniu. Raz dziennie przemieszaj go wyparzoną łyżeczką, a po 6-7 dniach będzie gotowy. Wtedy też wyjmij z niego przyprawy i przelej do czystych buteleczek. W takiej formie przechowuj go w lodówce do maksymalnie 2 tygodni.

Czytaj również: Został ci rosół? Zaskocz rodzinę i zrób w 15 minut inną zupę zamiast pomidorowej

Zobacz też:

​Dodaj ten składnik do kiszonych ogórków. Będą chrupiące jak nigdy

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | zupa