Reklama
Reklama

Jest jeszcze zdrowsza niż owsianka. Przygotujesz ją w kilka minut

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wobec tego warto postawić na zdrowe i sycące produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jednym z najbardziej popularnych śniadań jest owsianka, choć warto również spróbować podobnego wyrobu przygotowanego z ziaren amarantusa.

Amarantus – roślina bogata w wiele cennych składników

Amarantus, nazywany również szarłatem, to roślina, z której od tysięcy lat pozyskuje się ziarna bogate w ważne dla organizmu składniki odżywcze. Amarantus był uprawiany kilka tysięcy lat temu między innymi przez ludy żyjące na obszarze Ameryki Północnej.

W 100 g ziaren amarantusa znajduje się około 370 kcal. To cenne źródło węglowodanów, białka oraz tłuszczy. W składzie ziaren obecny jest także błonnik, który może wspierać funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego, ziarna amarantusa zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Chodzi tutaj między innymi o witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz wapń, żelazo czy magnez.

Przeczytaj też: Dodawaj do jogurtu zamiast musli czy płatków owsianych. Waga szybko przestanie być problemem

Owsianka z amarantusem. Jest zdrowsza niż tradycyjna wersja

Owsianka na bazie ziaren amarantusa to doskonała propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie, które jest gotowe już w kilka minut. Co więcej, istnieje mnóstwo rozmaitych wariantów, które można przygotować, a sam przepis da się modyfikować do woli. Do przyrządzenia podstawowej wersji owsianki na bazie ziaren amarantusa potrzebnych będzie: 

  • około 80 g amarantusa; 
  • około 150 ml mleka; 
  • 2-3 łyżki serka homogenizowanego o ulubionym smaku (opcjonalnie można wykorzystać taką samą ilość jogurtu naturalnego); 
  • świeże maliny, borówki lub inne ulubione owoce. 

Amarantus należy ugotować (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu), a następnie umieścić w misce, zalać mlekiem, dodać serek homogenizowany i ulubione owoce. Całość należy porządnie wymieszać. Niektórzy posypują tak powstałą owsiankę (a raczej "amarantusiankę") niewielką ilością zdrowych orzechów włoskich. Nie zaszkodzi także dodać nieco miodu, który w znaczący sposób wpłynie na smak śniadania. 

Zobacz też:

Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta

Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu

​Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie | zdrowe żywienie