Reklama
Reklama

Jaką śmietanę dodajesz do zupy? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, którą najlepiej wybrać

Śmietana i śmietanka często goszczą w naszych kuchniach. Z uwagi na nieco inny smak, pasują do innych dań. Katarzyna Bosacka podpowiada, do czego używać jednej i drugiej. Wyjaśnia też różnice między nimi. Ta wiedza może przydać się każdemu.

Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna, publicystka, dziennikarka i osobowość medialna. Z wykształcenia jest polonistką, jednak zajmuje się głównie tematyką żywności i ekologii. Swoją wiedzą dzieli się z fanami również za pośrednictwem mediów społecznościowych. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się ostatnio informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice i jak je wykorzystywać w kuchni?

Czym się różni śmietana od śmietanki? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Śmietana to nabiałowy produkt spożywczy, który jest ukwaszony, kwaśny. Zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu, co przekłada się również na jej smak. Z kolei śmietanka słusznie kojarzy nam się z czymś słodkim. Jest to produkt uzyskany przez odwirowanie mleka. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, że śmietanka jest pozyskiwana z mleka słodkiego — to wierzchnia warstwa, która zbiera się na świeżym mleku. Śmietana zaś powstaje już z mleka ukwaszonego.

Z uwagi na różnice między tymi produktami, do pewnych dań lepiej będzie pasował pierwszy, a do innych drugi produkt. Pamiętajmy, że śmietanka ma 30% tłuszczu lub więcej. Z kolei śmietana zawiera go mniej - 18%, 12%, a czasem nawet 10%. 

Czytaj też: Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości 

Do czego użyć śmietanki w kuchni? Do tego wykorzystaj kwaśną śmietanę

Śmietana i śmietanka mogą być wykorzystywane w kuchni na różne sposoby. Najczęściej dodawane są do zup, przy czym wersja kwaśna lepiej będzie pasowała do zup słodkich, a słodka śmietanka do zup kwaśnych. Chodzi bowiem o zbilansowanie smaków. Do zupy ogórkowej warto więc dodać śmietankę słodką, podczas gdy do zupy dyniowej czy marchewkowej zdecydowanie lepiej będzie pasować śmietana kwaśna.

Jeśli zaś chodzi o ubijanie śmietany — co często robimy na przykład do deserów - najlepiej ubije się śmietanka 36%. Zwykłej, kwaśnej śmietany po prostu się nie ubija.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe