Reklama
Reklama

Jaką śmietanę dodajesz do zupy? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, którą najlepiej wybrać

Śmietana i śmietanka często goszczą w naszych kuchniach. Z uwagi na nieco inny smak, pasują do innych dań. Katarzyna Bosacka podpowiada, do czego używać jednej i drugiej. Wyjaśnia też różnice między nimi. Ta wiedza może przydać się każdemu.

Katarzyna Bosacka to polska prezenterka telewizyjna, publicystka, dziennikarka i osobowość medialna. Z wykształcenia jest polonistką, jednak zajmuje się głównie tematyką żywności i ekologii. Swoją wiedzą dzieli się z fanami również za pośrednictwem mediów społecznościowych. Na swoim profilu na Instagramie podzieliła się ostatnio informacjami dotyczącymi śmietany i śmietanki. Jakie są między nimi różnice i jak je wykorzystywać w kuchni?

Czym się różni śmietana od śmietanki? Katarzyna Bosacka wyjaśnia

Śmietana to nabiałowy produkt spożywczy, który jest ukwaszony, kwaśny. Zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu, co przekłada się również na jej smak. Z kolei śmietanka słusznie kojarzy nam się z czymś słodkim. Jest to produkt uzyskany przez odwirowanie mleka. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, że śmietanka jest pozyskiwana z mleka słodkiego — to wierzchnia warstwa, która zbiera się na świeżym mleku. Śmietana zaś powstaje już z mleka ukwaszonego.

Z uwagi na różnice między tymi produktami, do pewnych dań lepiej będzie pasował pierwszy, a do innych drugi produkt. Pamiętajmy, że śmietanka ma 30% tłuszczu lub więcej. Z kolei śmietana zawiera go mniej - 18%, 12%, a czasem nawet 10%. 

Czytaj też: Wrzuć tę rybę na grilla. Jest smaczna i prawie nie ma ości 

Do czego użyć śmietanki w kuchni? Do tego wykorzystaj kwaśną śmietanę

Śmietana i śmietanka mogą być wykorzystywane w kuchni na różne sposoby. Najczęściej dodawane są do zup, przy czym wersja kwaśna lepiej będzie pasowała do zup słodkich, a słodka śmietanka do zup kwaśnych. Chodzi bowiem o zbilansowanie smaków. Do zupy ogórkowej warto więc dodać śmietankę słodką, podczas gdy do zupy dyniowej czy marchewkowej zdecydowanie lepiej będzie pasować śmietana kwaśna.

Jeśli zaś chodzi o ubijanie śmietany — co często robimy na przykład do deserów - najlepiej ubije się śmietanka 36%. Zwykłej, kwaśnej śmietany po prostu się nie ubija.

Zobacz też:

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe