Jak szybko obrać pomidora ze skórki? Wystarczy zrobić dwa nacięcia
Obieranie pomidorów ze skórki to jeden z największych koszmarów początkującego kucharza. Osoby bez dużego doświadczenia w gotowaniu, często narzekają, że jest to mozolna praca. Na szczęście istnieje sprytny kuchenny trik, który może znacznie tę czynność ułatwić. Jak szybko obrać pomidora ze skórki? Okazuje się, że wystarczy jedynie naciąć owoc w odpowiednim miejscu.
- Nieczęsto mówi się o zaletach obierania pomidorów. Wydawać by się mogło, że skoro pod ich zewnętrzną warstwą również znajduje się wiele cennych składników odżywczych, to nie sensu się jej pozbywać.
- Są jednak sytuacje, gdy usunięcie skórki owocu jest wręcz wskazane. W związku z tym postanowiliśmy wyjaśnić, dlaczego warto obierać pomidory.
- Podpowiadamy, jak szybko obrać pomidora ze skórki, stosując prosty trik z TikToka.
Dlaczego warto obierać pomidory? Chodzi o to, że przygotowanie wielu potraw po prostu tego od nas wymaga. Dotyczy to zwłaszcza sosów, zup czy przetworów o jednolitej konsystencji, w których kawałki skórki pomidora wyglądają nieestetycznie, a podczas spożycia mogą przyklejać się do podniebienia.
Na tym jednak nie koniec, gdyż niektórym osobom ta część pomidora może bardzo zaszkodzić. Ze względów zdrowotnych nie powinny po nią sięgać osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi i trudnością w połykaniu pokarmów (małe dzieci, osoby z zaburzeniem połykania).
Nie od dziś wiadomo, że na popularnym TikToku znaleźć można mnóstwo trików przydatnych w codziennym życiu. I tak jeden z użytkowników postanowił podzielić się wiedzą, jak szybko obrać pomidora ze skórki.
Okazuje się, że wystarczy zrobić dwa nacięcia na spodzie pomidora ostrym nożem tak, by utworzyć krzyżyk. Tak potraktowane owoce na moment wkłada się do naczynia z gorącą wodą, a później przekłada do miski z wodą i lodem (dzięki czemu pomidor zachowa swą strukturę) Na końcu wystarczy jedynie oderwać odchodzącą skórkę z pomidora.
Na koniec kilka wskazówek, aby usuwanie skórki z pomidora było jeszcze prostsze. Powyższa metoda sprawdzi się najlepiej w przypadku owoców o regularnej wielkości i kształcie. Dorodne okazy mają też na ogół grubszą skórkę, przez co łatwiej pozbyć się jej, nie uszkadzając pomidorów. Odmiany koktajlowe mogą być dość problematyczne.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki